Luc Weyens

Meer meldingen van nesten van Aziatische hoornaars in Limburg door vallen van bladeren van de bomen: “Nu meer zichtbaar”

Door het vallen van de bladeren van de bomen zijn nesten van de Aziatische hoornaar meer zichtbaar. De voorbije weken werd in Limburg het ene na het andere nest gespot. Ook zou het aantal nesten in Limburg gestegen zijn. “In Limburg was het aantal nesten eind oktober al meer dan drie keer zo hoog als vorig jaar”, weet Dominique Soete van het Vlaams meldpunt voor nesten van de Aziatische hoornaar.

In Beringen zijn op korte tijd een 6-tal nesten van de Aziatische hoornaar gevonden. Ook in onder andere Alken, Opgrimbie en Zonhoven hebben inwoners de voorbije weken van de exotische wesp gevonden. “Dat er de laatste tijd veel meer hoornaarsnesten gevonden worden, komt door het vallen van de bladeren, waardoor mensen de nesten beter zien hangen in de bomen”, weet Dominique Soete van Vespa-Watch, het Vlaams meldpunt voor nesten van de Aziatische hoornaar.

Drie keer meer

Naast het vallen van de bladeren, is de gestegen aanwezigheid van de Aziatische hoornaars ook een van de redenen voor de vele gespotte nesten. "In Limburg was het aantal eind oktober al meer dan drie keer zo hoog als vorig jaar", vertelt de coördinator van Vespa-watch.

"Toch is Limburg de provincie met het minst aantal nesten, maar geleidelijk aan komen er hier ook meer van deze exotische wespen voor. In West- en Oost-Vlaanderen zitten de meeste Aziatische hoornaars, want de exotische wesp is België binnengekomen via Frankrijk. Door de vele bossen in Limburg worden nesten van hoornaars bovendien minder opgemerkt, dus er zullen ook veel nesten zijn waar wij gewoon geen weet van hebben."

Hoornaarsnest melden

Ook als je tijdens de herfstmaanden een nest van de Aziatische hoornaar ziet hangen, raadt Soete aan om het te melden bij Vespa-Watch. “Aziatische hoornaars zijn op dit moment nog niet dood. Lage temperaturen en regenweer houden hen voorlopig niet tegen. Ze kunnen nog tot midden december in leven blijven.”

Zelfs een leeg hoornaarsnest is de moeite waard om te melden. Zo kan Vespa-Watch ze toevoegen aan hun statistieken en helpt het de imkers bepalen waar er het jaar erna Aziatische hoornaars zullen zitten. “Nieuwe nesten komen meestal voor binnen de 3 kilometer van het nest waarin de hoornaars het jaar ervoor geboren zijn”, besluit de Soete.

Meest gelezen