Links: Geert Leeman en zijn vader Roger, door Paul Bolsius geportretteerd tijdens de overstroming in de winter van 1993. Rechts: Geert Leeman vandaag op exact dezelfde plaats.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Geert Leeman en zijn vader Roger, door Paul Bolsius geportretteerd tijdens de overstroming in de winter van 1993. Rechts: Geert Leeman vandaag op exact dezelfde plaats. © Paul Bolsius/GUS

REPORTAGE. Geert (62) ziet al het water rond zijn boerderij en houdt zijn hart vast: “Dit is nóg erger dan de IJzervloed van kerstnacht 1993”

Geert Leeman (62) woont op één van de meest afgelegen hoeves in de broeken, op een paar honderd meter van het natuurdomein De Blankaart in Woumen bij Diksmuide. De winterdijk grenst aan zijn weilanden. “Nog een twintigtal centimeter en het water stroomt onze boerderij binnen. Ik slaap al een paar nachten niet goed”, bekent de landbouwer. Het doet hem terugdenken aan de winter van 30 jaar geleden. Daarover gaf Jan Huyghe zopas het boek ‘De IJzervloed – Westhoek, kerstnacht 1993’ uit, gebaseerd op de familie Leeman. Toen was er nog geen sprake van een winterdijk. Met alle gevolgen van dien.