Mondadori Portfolio/Archivio Massimo Insabato/Massimo Insabato

Privésecretaris van filmicoon Gina Lollobrigida krijgt drie jaar cel omdat hij haar miljoenen afhandig heeft gemaakt

Tien maanden na de dood van de Italiaanse actrice Gina Lollobrigida is haar privésecretaris Andrea Piazzolla veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De rechtbank oordeelt dat hij misbruik maakte van de toestand van een kwetsbare persoon om haar miljoenen euro's afhandig te maken. 

Gina Lollobrigida, een van de iconen van de Italiaanse cinema, overleed in januari dit jaar. Ze was 95 jaar. De laatste jaren van haar leven stond de 36-jarige Andrea Piazzolla aan haar zijde als assistent en privé-secretaris.

Dat was zeer tegen de zin van haar zoon en kleinzoon, die vreesden dat de man er haar fortuin zou doorjagen, dat geschat werd op zo'n 40 miljoen euro. Lollobrigida's zoon Milko Skofic beschuldigde Piazzolla ervan zijn oude moeder te hebben uitgebuit en zich systematisch te hebben verrijkt met haar bezittingen, goed voor in totaal 10 miljoen euro. Skofic kreeg het voor mekaar om een financiële voogd voor zijn moeder te laten aanwijzen, maar dat veroorzaakte een grote familievete. 

"Aan wie ik cadeaus geef, is alleen míjn beslissing", zei Lollobrigida op haar 94e nog in een interview. "Piazzolla is als een zoon voor me. Hij is een goed mens en hoewel hij mij heeft geholpen, zit hij nu in grote problemen."

Maar tien maanden na Lollobrigida's dood, heeft een rechter in Rome haar zoon gelijk gegeven. De rechter acht het bewezen dat Piazzolla tussen 2013 en 2018 misbruik maakte van een kwetsbare persoon om zich op illegale wijze bezittingen toe te eigenen. Piazzolla werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij moet ook een half miljoen euro betalen aan Lollobrigida's rechtmatige erfgenamen. Piazzolla zal naar verwachting tegen de uitspraak in beroep gaan.

De mooiste vrouw ter wereld

Gina Lollobridiga was een van de Italiaanse filmdiva's van de jaren 50 en 60. Net als veel andere Italiaanse actrices vond ze de weg naar het witte doek via een Miss Italia-verkiezing. Ze speelde mee in de Italiaanse films "Pane, amore e fantasia" (1953) en "La più bella donna del mondo" (1955). Die laatste film leverde haar ook een van haar bijnamen op: "De mooiste vrouw ter wereld".

1959 AP

Internationaal werd ze beroemd met vooral "Fanfan la Tulipe" en "The hunchback of Notre Dame", waarin ze tegenover Anthony Quinn stond. Toch nam haar internationale carrière nooit zo'n hoge vlucht als die van Sophia Loren, die haar zou overvleugelen. Lollobrigida stortte zich na haar filmcarrière op de fotografie, waarin ze ook faam verwierf.

BEKIJK - Gina Lollobrigida groet de Italiaanse mijnwerkers in België tijdens een bezoek in Brussel en ontmoet koning Boudewijn in de jaren 50:

Videospeler inladen...

Meest gelezen