Thijs Pattyn

Landbouwer Lieven uit Woumen strijdt dag en nacht tegen wateroverlast: "Adrenaline houdt me recht"

In Woumen bij Diksmuide zitten landbouwer Lieven Vanassche en zijn 150 runderen gevangen op de boerderij die herschapen is tot een eiland. Naarmate het water stijgt, verhuist Lieven zijn dieren. Tot drie keer toe. "Nu heb ik nog vijf centimeter over."

Lieven Vanassche is de derde generatie op de hoeve 't Madeliefje bij natuurgebied De Blankaart in Woumen. "In dit overstromingsgebied zijn we wel wat gewend, maar wat we de laatste dagen meemaken, is ongezien. Zelfs in de tijd van ma en pa stond het water niet zo hoog na de historische overstroming van 1993."

Het water heeft de volledige boerderij omsingeld. "Het water steeg snel: tot drie centimeter per uur en het leek maar niet te stoppen. Plots raakte ik in paniek en schakelde ik de brandweer in voor zandzakjes. Ook de KLJ kwam helpen."

BEKIJK - Boer Lieven Vanassche: "We doen wat we kunnen, het is tegen de klok werken":

Videospeler inladen...

"Ik vecht al vier dagen de klok rond en moest heel wat koeien al drie keer verhuizen. Ik zit op mijn tandvlees, maar de adrenaline houdt me recht. Vanmorgen spoot het water door de muren van een stal. Voorlopig zijn de dieren nog oké. Het wordt wel tijd dat we die stal uitmesten en van droog stro voorzien, anders kunnen de dieren onderkoeld raken. Vanavond probeer ik het water weg te pompen en zandzakjes te leggen tegen de muur. Als dat niet lukt, moet ik een deel dieren weer verhuizen naar een nog hoger deel van de boerderij. Zo blijf ik bezig."

Thijs Pattyn

"Ik hoor dat het maximumpeil bereikt is. Hopelijk is het waar. Als er nog vijf tot tien centimeter bijkomt, moet ik mijn dieren evacueren van dit eiland. Vraag mij niet hoe, want het is een scenario dat nog nooit aan de orde was. Ik steek een kaars aan voor beterschap."

Thijs Pattyn

Meest gelezen