Dit jaar al 1.500 meldingen van partnergeweld bij hulplijn 1712 en dat is "het topje van de ijsberg"

Elk jaar krijgt de politie ongeveer 50.000 aangiften van intrafamiliaal geweld. Dat gaat over meldingen van fysiek, psychisch en seksueel geweld binnen het gezin. Dat geweld krijgt veel aandacht na de dubbele moord in het Oost-Vlaamse Denderhoutem. Een vrouw en haar zoon werden afgelopen weekend vermoord door vermoedelijk de partner van de vrouw. 

De cijfers over intrafamiliaal geweld in ons land zijn onthutsend. In 2022 waren er 60.000 politie-interventies die verband houden met partnergeweld. Vorig jaar kreeg de politie bijna 50.000 aangiften binnen van intrafamiliaal geweld. Uit de cijfers van de politie blijkt dat het voornamelijk gaat over fysiek of psychisch geweld binnen een koppel. 

De hulpvrager kan ook terecht bij 1712, dat is een hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. “We bekijken elke oproep ernstig, zeker als er kinderen in het gezin zijn”, zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van 1712, in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1.

Beluister het gesprek met Wim Van de Voorde, coördinator bij 1712, in 'De wereld vandaag' op Radio 1:

Hoeveel meldingen van partnergeweld krijgt 1712 ?

Partnergeweld is een van de meest voorkomende vormen van intrafamiliaal geweld. Eén op de tien mannen en één op de zeven vrouwen maakt het mee, klinkt het bij 1712.

“We stellen vast dat partnergeweld het op een na meest voorkomende thema is bij onze hulplijn. Vorig jaar kregen we bijna 2.000 oproepen over partnergeweld. Dit jaar zitten we rond de 1.500. Het gaat over oproepen rond lichamelijk, seksueel als emotioneel partnergeweld op zowel mannen als vrouwen”, zegt Van de Voorde. 

Het zijn hoge cijfers en toch gaat het maar om het topje van de ijsberg. “De meeste mensen die geweld binnen het gezin meemaken, zetten bijna nooit de stap naar hulpverlening of naar politie”, verduidelijkt Van de Voorde van de hulplijn 1712.

BEKIJK - Veerle Cielens (parket Limburg): "Wat in Denderhoutem gebeurd is, is net wat we proberen te voorkomen":

Videospeler inladen...

Hoe is het partnergeweld geëvolueerd de afgelopen jaren?

Door de coronacrisis is de laatste jaren het partnergeweld toegenomen. “De gezondheidsepidemie heeft de epidemie van intrafamiliaal geweld onder de aandacht gebracht”, gaat Van de Voorde verder. “Het is niet langer een privéthema. Het staat nu hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

Is er een taboe rond partnergeweld?

“Ja, het taboe rond partnergeweld is nog altijd heel groot”, vertelt Van de Voorde. “Het is geen onderwerp waar je over praat met vrienden en familie. Partnergeweld zorgt voor een ongemakkelijke waarheid. Een relatie creëert nog altijd de grootste kans op verkrachting, slagen en vernederingen. Die harde realiteit staat haaks op het romantische en ideale beeld dat we hebben van een gezin en van relaties.”

“Bovendien is geweld in het gezin zelden een zwart-witsituatie”, vult Van de Voorde aan. “Het is heel complex omdat er vaak nog liefde in de relatie zit. De partners hebben samen een leven opgebouwd en hebben een huis en kinderen. Er is niet alleen maar geweld, er zijn vaak ook goeie momenten. Dat maakt het moeilijk bespreekbaar met de omgeving of met hulpverlening. Zo wordt de stap naar politie groter.”

Wat doet hulplijn 1712?

1712 is een hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. “We zijn een hulplijn op de eerste lijn”, zegt Van de Voorde. “We werken samen met andere organisaties om de hulpvragers door te verwijzen naar gespecialiseerde hulp.”

“We proberen vooral goed te luisteren zonder een oordeel te vellen. We bekijken samen met de hulpvrager welke stappen er kunnen gezet worden. Is er veel stress in het gezin? Wat is de financiële situatie? Hoe is de huisvesting? Heeft het gezin ondersteuning van familie? Op die manier proberen wij de risico’s in te schatten. In alle anonimiteit kunnen mensen gratis hun verhaal vertellen aan een professionele hulpverlener bij ons”, klinkt het bij 1712.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan terecht bij Tele-Onthaal op het gratis nummer 106 en op de website www.tele-onthaal.be.

Heb je een vraag over geweld, misbruik of mishandeling, dan kan je terecht bij de hulplijn 1712. Kinderen en jongeren kunnen ook terecht bij Awel, op het nummer 102 of via de website.

Meest gelezen