Antwerpse Julian (32) beleefde 43 keer IJslandse vulkaanuitbarsting van dichtbij: “Maar iedereen voelt dat het nu anders is”

Julian O’Neil (32) verhuisde negen jaar geleden van Antwerpen naar Reykjavik. Zijn job bestaat erin toeristen veilig naar vulkaanuitbarstingen te leiden, maar van de Fagradalsfjall blijft ook hij ver weg. “Dit heb ik nog niet meegemaakt”, zegt de Antwerpenaar. “Vrijdag trilden de ruiten van ons appartement door de schokken, terwijl we op vijftig kilometer van Grindavik zitten.”

Eline Debie

Julian organiseert met zijn bedrijfje ArcticExped avontuurlijke expedities in IJsland. Gletsjerhiken, duiken of van dichtbij vulkaanuitbarstingen bekijken: een bangerik moet niet bij Julian zijn. “De laatste drie jaar heb ik 43 keer een vulkaanuitbarsting bezocht. De IJslandse overheid faciliteert zo’n tours heel goed: er worden bordjes gezet en lichtpaden gemaakt. Als je de regels volgt, is het volledig veilig. Maar iedereen voelt dat het deze keer anders is. Het is veel, veel groter. Als mensen hun huis dreigen te verliezen, ga je geen ramptoerist spelen.”

LEES OOK. Moet je je reis naar IJsland afzeggen door nakende vulkaanuitbarsting? Experte stelt gerust: “Vermoedelijk geen scenario zoals in 2010”

Vrijdag werd Julian in Reykjavik gewekt door bevingen. Die komen wel vaker voor, maar niet zo hard. “De ruiten van ons appartement trilden enorm, terwijl we vijftig kilometer van Grindavik verwijderd zijn. Het was het soort schokken waar je niet door kan slapen. Dat heb ik nog niet meegemaakt. Het bleef heel het weekend duren.” In Reykjavik is er geen materiële schade door de bevingen, in Grindavik scheurden wegen open en raakten huizen beschadigd.

Solidair

Buitenlanders hoorden het nieuws over de dreigende uitbarsting ook. “Er zijn afgelopen weekend mails binnengekomen van klanten die schrik hebben of meer info willen”, zegt de Antwerpse gids. “Voorlopig is de luchthaven gewoon open. Onze tours zijn ook allemaal op andere plekken in IJsland, niet in het kleine hoekje waar de uitbarsting zou plaatsvinden. Zolang het volgens de overheid veilig is, gaan we door.”

Ondanks de aanhoudende dreiging in Grindavik gaat het leven in de rest van IJsland gewoon door. Maar de bezorgdheid en het medeleven is groot. “IJslanders zijn een heel solidair volk”, zegt Julian. “Het Rode Kruis heeft 1.500 opvangplekken ter beschikking van de geëvacueerden gesteld, maar die waren amper nodig. Mensen stellen meteen hun huis open. Er worden overal inzamelingsacties georganiseerd. Mijn gym biedt zelfs een gratis lidmaatschap aan voor mensen van Grindavik.”

LEES OOK. IJslandse experts vrezen dat nakende vulkaanuitbarsting volledig stadje van de kaart zal vegen

LEES OOK. Ook Vlaming moet huis achterlaten door dreigende vulkaanuitbarsting op IJsland: “24 jaar ons nest van gemaakt, plots is alles weg”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER