Het idee voor het winkeltje kwam van de leerlingen zelf en werd uitgewerkt door zorgcoördinator Ilse Wouters en de oudervereniging van de school.© Erwin Reyskens

Goed voor het milieu én de portemonnee: leerlingen openen tweedehandswinkeltje op school

Gingelom -

We hebben allemaal wel iets in onze kast liggen dat we niet meer gebruiken, maar toch nog bruikbaar is. Met dat idee gingen de leerlingen van De Regent aan de slag. Het resultaat: retrOVé, een tweedehandswinkeltje met kinderkleding op de school.

Erwin Reyskens

“Juf Ilse, eigenlijk hebben we toch allemaal wel iets dat we niet meer gebruiken, maar dat toch nog bruikbaar is. Kunnen we geen tweedehandswinkeltje op school beginnen? Dat is goed voor het milieu én de portemonnee.” Zo overtuigde het leerlingen­parlement van basisschool De ­Regent in Gingelom zorgcoördinator Ilse Wouters om een winkeltje te openen op school. Dat werd retrOVé, een plek waar de kinderen en hun ouders tweedehands kinderkledij kunnen aanschaffen.

“Het ondernemerschap van de toekomst draait om meer dan alleen winst maken”, vertelt Ilse. “Het gaat om het verwezenlijken van dromen, initiatief durven ­nemen en ideeën ondersteunen die onze gemeenschap en het ­milieu ten goede komen. En dat is precies wat mijn leerlingen gedaan hebben met hun tweedehandswinkeltje.”

© Erwin Reyskens

Dure bedoening

Het project wordt geleid door de oudervereniging met Lotte ­Hendrickx als kartrekker. Zo wordt er een brug geslagen tussen de ouders, de school en de ­gemeenschap. “Het is jammer dat kleding een wegwerpobject ­geworden is”, vindt Lotte. “Kinderen groeien snel. Heel wat kleding wordt nauwelijks gedragen voordat de kinderen eruit ­gegroeid zijn. Als moeder van vier kindjes weet ik dat maar al te goed.”

“Zo worden kinderkleren een dure bedoening voor ouders, maar het heeft ook een impact op het milieu”, zegt Lotte. “Kleding die snel afgedankt wordt, is niet duurzaam. Daarom heeft het leerlingenparlement dit probleem ­onder de loep genomen. Omdat er nog maar weinig kinderen warm eten op school, konden we de refter al snel omvormen tot een winkeltje. Na een oproep brachten heel wat mensen al snel spulletjes binnen en konden we van start gaan.”

© Erwin Reyskens

Goed doel

Maar retrOVé is meer dan alleen maar een tweedehandswinkeltje voor kinderkleding. “We willen ook samenwerken met de ­gemeente, vzw Krijt, Het huis van het kind en Kind en Gezin”, ­vertelt Lotte. “Dit wordt ook een ­ontmoetingsplaats. Iedereen is welkom voor een gezellige babbel en een kopje koffie. Zo kunnen ouders andere ouders ontmoeten, maar ook leerkrachten, leerlingen en dorpsgenoten.”

De opbrengsten van retrOVé worden niet alleen gebruikt om het project te ondersteunen. Een deel gaat ook naar een solidariteitsfonds met als doel iedereen gelijke kansen te bieden en de personen te helpen die het nodig hebben.

Bij retrOVé kan je iedere woensdag terecht van 9 uur tot 12 uur of op afspraak.

© Erwin Reyskens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer