© ATV

Helft van Antwerpse Delhaizes heeft overnemer, eerste winkel kondigt al zondagsopeningen aan

Supermarktketen Delhaize heeft overnemers gevonden voor de winkels in Schoten, Antwerpen Hopland, op de Bosuil en in Sint-Katelijne-Waver. Daardoor hebben in de regio Antwerpen-Waasland nu al elf van de eenentwintig eigen winkels van Delhaize een overnemer. Intussen kondigt de overnemer van de Delhaize in Deurne-Zuid aan dat de winkel vanaf januari elke zondag open zal zijn.

Christof Willocx Jan Auman

Delhaize kondigde in maart van dit jaar aan dat het overnemers wilde vinden voor de 128 eigen winkels die het in België uitbaat. Vandaag is al voor 72 van die winkels, 56% dus, een overnemer gevonden. In de provincie Antwerpen is al voor ongeveer de helft van de winkels een nieuwe uitbater aangeduid. Die nieuwe uitbaters nemen de winkels volgend jaar in de periode februari-mei over.

Bij de aankondiging van de nieuwe overnemers valt vooral de familie Hoeck op. Die ondernemersfamilie baat op dit moment vier AD Delhaizes uit: twee in Lier (Bloemmolens en Pallieter) en verder nog de AD Delhaizes in Herselt en Itegem (Heist-op-den-Berg). Daar komt begin volgend jaar ook de Delhaize in Sint-Katelijne-Waver bij. De ondernemersfamilie wil nu eerst samenzitten met de personeelsleden van Sint-Katelijne-Waver, en geeft daarom nu nog geen verdere uitleg in de pers.

Limburgers in Schoten

De Delhaize in Schoten wordt overgenomen door de Limburgse studievrienden Geert Hontis en Jeroen Hermans. Geert Hontis was eerder uitbater van twee vestigingen van Carrefour Express in Antwerpen. Vandaag baat hij al een Proxy Delhaize in Beveren uit. “Niemand van de zestig personeelsleden in Schoten moet vrezen voor zijn job”, zegt Geert Hontis. “We zullen alle personeelsleden nodig hebben om verder te kunnen groeien en onze dienstverlening te verbeteren.”

De Delhaize op de Bosuil wordt overgenomen door Fabien Lepièce, de man die nu ook al de AD Delhaize in ’s Gravenwezel (Schilde) uitbaat. Redouan Lamsadya, de overnemer van de Delhaize Hopland in Antwerpen, is de enige nieuwkomer in de Delhaize-familie in de provincie Antwerpen.

LEES OOK: Twee Limburgse vrienden nemen Delhaize Schoten over: “We zullen iedereen nodig hebben om ons nieuw verhaal te schrijven”

Delhaize in Deurne-Zuid gaat zondag open

Het valt nog af te wachten welke concrete plannen de nieuwe uitbaters met de lokale Delhaizes hebben. In de Delhaize in Deurne-Zuid, waar het koppel Wim Vercammen en Kelly Vangeninden de winkel sinds 3 november heeft overgenomen, zijn de eerste veranderingen al doorgevoerd. “We hebben nu twee extra zelfscankassa’s”, zegt Wim Vercammen. “En we bieden meer producten van lokale leveranciers aan, zoals nootjes en kruiden. We hebben ook een pakjesautomaat van Bpost, waardoor klanten hier pakjes die ze online hebben besteld kunnen afhalen, of kunnen terugsturen. En in de komende weken starten we ook met onze verse charcuterie-afdeling. We gaan dan zelf in de winkel vlees versnijden en verpakken.”

Een andere grote nieuwigheid zijn de openingen op zondag. “Op zondagen 24 en 31 december zal de Delhaize in Deurne-Zuid van 8u tot 14u open zijn. Vanaf januari zijn we elke zondag open”, zegt Wim Vercammen. “Die zondagsopeningen staan niet in het contract van het personeel. Maar acht op de tien werknemers willen vrijwillig op zondag komen werken, omdat ze daar voordeel bij hebben. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een vaste vrije dag in de week, of krijgen een andere compensatie in hun uurrooster, die gebaseerd is op hun eigen noden.”

LEES OOK: Deze vier Antwerpse Delhaizes krijgen overnemer

Vakbond hoopt op snelle overname

Intussen wachten tien Delhaize-winkels in de provincie Antwerpen nog op een nieuwe uitbater, zoals die in de Fruithoflaan in Berchem. “Wij hopen dat die nieuwe uitbater er zo snel mogelijk komt”, zegt Anik Van den Bosch, afgevaardigde van de socialistische vakbond BBTK (Bond van Bedienden, Technici en Kaderleden) in die winkel. De vakbonden zijn nochtans altijd tegen de overname door een zelfstandige uitbater geweest. “Maar nu zijn we het wachten beu”, zegt Anik. “We leven in onzekerheid. We kunnen de overname toch niet meer tegenhouden, en hebben nu nood aan concrete vooruitzichten. Vandaag zijn we onderbemand, omdat mensen met een tijdelijk contract geen verlenging hebben gekregen, en ook omdat sommige personeelsleden deeltijds zijn gaan werken, omdat ze zich aan het bijscholen zijn. Die overnemer mag in Berchem dus wel gaan komen.”

Anik Van den Bosch van de socialistische vakbond BBTK aan de Delhaize-winkel in de Fruithoflaan in Berchem© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV