Aantal meldingen van antisemitisme bij Unia vertienvoudigd: "Ik hou mijn pet op zodat ze mijn keppel niet zien"

In de maand oktober zijn er meer dan vijftig meldingen van antisemitisme binnengekomen bij Gelijkekanseninstituut Unia, dat is tien keer zoveel als in oktober vorig jaar. "Als ik met de trein naar huis spoor dan houd ik mijn pet op het hoofd en dan zien de mensen mijn keppel niet. Vroeger deed ik dat niet", reageert docent Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen in "De afspraak".

Sinds de terreuraanval van Hamas in Israƫl op 7 oktober en de grote escalatie van de oorlog in de Gazastrook heeft gelijkekanseninstituut Unia een heropleving van haatspraak en haatmisdrijven van antisemitische aard vastgesteld.

Unia maakte bekend dat er in de maand oktober meer dan 50 meldingen werden gedaan. In de maand oktober van 2022 waren er vijf meldingen.

BEKIJK - "Laat ons eerlijk zijn, er is na 7 oktober geen enkele moslim in Belgiƫ die heeft moeten vrezen dat iemand Joods hem iets zou aandoen", zegt Dennis Baert in "De afspraak":

Videospeler inladen...

De docent Joodse Studies van de Universiteit Antwerpen Dennis Baert ervaart ook een toename van antisemitische uitingen in de samenleving. "Ik leid mijn leven op dit moment zoals vele mensen. Ik doe dat niet op dezelfde manier dan vroeger. Ik neem mijn pet niet meer af op de trein. Dan zien de mensen mijn keppel niet. Vroeger deed ik dat wel", zegt Baert in "De afspraak".

Volgens Baert lopen mensen die heel herkenbaar Joods zijn het risico om belaagd te worden. "Sommige mensen zijn bang. Ben ik bang? Ik let op bepaalde dingen. Je weet dat er maar een gek nodig is die iets doet. Dat is een soort van besef waarin je niet elke dag kan leven."

"Het antisemitisme komt zoals altijd het meest openlijk uit de meest extreme hoeken in de samenleving. Dat gaat om extreemrechts, extreemlinks en mensen die heel radicale islamistische ideeƫn hebben", besluit Baert.

Meest gelezen