Videospeler inladen...

Ziekenhuizen zetten in op kankerzorg bij jongeren: "Wij hebben andere vragen dan volwassenen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft 6 ziekenhuizen aangewezen om multidisciplinaire zorg aan te bieden aan jongeren met kanker. "Zo jong zou je eigenlijk niet ziek mogen worden, maar als het dan toch gebeurt, heb je heel veel vragen en noden", getuigt Anneke Cattebeke in "VRT NWS Laat". Zij hoorde op haar 27 dat ze lymfeklierkanker had.

Elk jaar krijgen in ons land 75.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Zo'n 900 diagnoses komen in Vlaanderen terecht bij AYA's (Adolescents and Young Adults). "Het gaat om een kleine doelgroep, met specifieke vragen en noden", weet expert kankerzorg Hans Neefs van Kom op tegen Kanker. 

Ze zijn te oud voor de kinderafdeling, maar hebben ook weinig voeling met de grote groep oudere kankerpatiënten op de volwassenenafdeling, omdat die in een heel andere levensfase zitten. Met de creatie van gespecialiseerde teams wil minister Vandenbroucke dat probleem aanpakken en oncologische zorg op maat van AYA's organiseren.

Specifieke noden

Op het vlak van levenskwaliteit en psychosociaal welzijn zijn er heel wat issues waarmee jongeren geconfronteerd worden. Het gaat bijvoorbeeld om vragen over terug gaan studeren en langdurig afwezig zijn op een eerste job. "Of hoe zeg ik op mijn Tinder-date dat ik kanker heb gehad?", vult Anneke Cattebeke aan. Ze merkte dat ze met andere vragen zat dan die waar het zorgpersoneel meestal op moet antwoorden.

Hoe zeg ik op mijn Tinder-date dat ik kanker heb gehad?

Anneke Cattebeke, ervaringsdeskundige

"De meeste patiënten hebben vragen over pensioen en kleinkinderen. Maar als je jong bent, ben je nog aan het denken aan je eerste huis of je eerste studies", zegt Cattebeke. Ze is nu als ervaringsdeskundige aan de slag bij Kom op tegen Kanker. Ze is er coördinator van de AYA Movement, die mee heeft gestreden om sterker in te zetten op leeftijdsspecifieke zorg bij jonge kankerpatiënten.

Multidisciplinaire zorg

"De referentieziekenhuizen zullen gespecialiseerde zorg bieden aan 16- tot 35-jarigen", zegt Hans Neefs van Kom op tegen Kanker. Multidisciplinaire teams van artsen, verpleegkundigen, sociaal werkers en psychologen focussen daarbij op de leeftijdsspecifieke noden van de jongeren. "Die expertise zullen ze delen binnen het eigen ziekenhuis, maar op termijn ook met andere ziekenhuizen en zorgverleners in de eerste lijn." 

BEKIJK - Hans Neefs en Anneke Cattebeke getuigen over kankerzorg op maat van jongeren in "VRT NWS Laat":

Videospeler inladen...

Er zal jaarlijks 1,2 miljoen euro worden vrijgemaakt om de referentieteams in de 6 ziekenhuizen te financieren. Meer concreet gaat het om UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel. 

Meest gelezen