Foto: RTV

Kempense kippenboer Bart staat op rode lijst maar is sceptisch over stikstofakkoord: "Meetmethode blijft fout"

Heel wat landbouwers reageren ongerust op het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. Dankzij het akkoord mogen landbouwers op de rode lijst hoop koesteren om ook na 2030 voort te boeren. "Dat klinkt goed maar ik wil het eerst zien. Vlaanderen blijft onze stikstofuitstoot berekenen met een gigantische foutenmarge", zegt kippenboer Bart Baeyens aan Radio2 in Antwerpen.

Het nieuwe stikstofakkoord van de Vlaamse regering is milder voor landbouwbedrijven op de rode lijst. Als zij hun uitstoot verminderen, kunnen ze ook na 2030 blijven voortbestaan. "Normaal gezien moeten wij sluiten in 2030. Of er nu hoop is voor ons? Dat moet ik eerst nog in de praktijk zien", zegt Bart Baeyens van kippenbedrijf de Lakshoeve uit Oud-Turnhout. 

Het is bewezen dat de stikstofuitstoot op 300 meter van ons bedrijf niet van onze dieren komt

Bart Baeyens, kippenboer

"Dat akkoord klinkt allemaal goed, maar we moeten andermaal aantonen dat onze uitstoot lager is dan wat Vlaanderen op papier aanneemt. Waarom houden ze vast aan een tool waarvan bewezen is dat de foutenmarge 70 procent is? Hoe kan ik dan bewijzen dat mijn uitstoot met 50 procent is gedaald", klinkt het sceptisch.

Bart maakt in zijn stallen gebruik van een warmtewisselaar om de stikstofuitstoot van zijn kippen te verminderen. Volgens het nieuwe akkoord zou er met zulke filtersystemen rekening gehouden worden. "Ze moeten vooral op het terrein komen meten wat de impact is, niet op papier. Het is bewezen dat de stikstofdepositie op amper 300 meter van onze stallen niet van bij ons komt."

Doodsteek

Heel wat andere boeren uit de regio rond Turnhout zijn heel ongerust over het nieuwe stikstofakkoord. Er is nog heel wat onduidelijk en het is wachten op de definitieve tekst van het akkoord. Volgens veeboer Johan Spits van Stuurgroep Turnhouts Vennegebied, dat zo'n 500 boeren verenigt die rond het natuurgebied werken, is het nieuwe stikstofakkoord evengoed de doodsteek voor de landbouw in de regio. 

"Met het vorige stikstofakkoord gingen we vandaag dood, met dit akkoord volgende week. Ze hebben rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State op het vorige akkoord, maar de maatregelen blijven onhaalbaar om een rendabel landbouwbedrijf uit te baten."

Meest gelezen