© Thijs Pattyn

Brandweer bouwt stelling van 40 meter boven overstroomde dreef in de Westhoek: “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”

Noordschote -

Voortaan hoeft het gezin Logghe niet meer door de golven van hun overstroomde dreef te ploeteren om van en naar hun huis te geraken bij Noordschote, de deelgemeente van Lo-Reninge in de Westhoek die ook getroffen werd door wateroverlast. De brandweer bouwde een speciale stelling van veertig meter lang boven het water. “Nu voelen we ons veiliger.”

Thijs Pattyn

Het is al pikdonker wanneer Lene (9) met mama Tine (44) maandagavond naar de dokter vertrekken via de enige dreef die hun woning verbindt met de buitenwereld. Lene moet normaal gedragen worden, want het water van de waterloop de Ieperlee heeft nu ook de dreef ingenomen en is veranderd tot een golvende zee, door een toegenomen westenwind.

LEES OOK. Wateroverlast in de Westhoek: “Dit gaat vaker gebeuren, ook in de rest van Vlaanderen”

Veilig en droog

“Voor het eerst in dagen geraken we veilig en droog tot aan de auto, want we wandelen nu over het water”, vertelt Lene. “Met dank aan de vrijwilligers van Brandweer Westhoek.” (Lees verder onder de foto)

Een stuk van de stelling.© Thijs Pattyn

Met man en macht bouwden zij een stelling boven de overstroomde dreef en brug over de Ieperlee. “Als ouders hun kinderen naar school moeten dragen, is het tijd voor actie”, vindt brandweerkapitein Guido Snick. “Er wordt ook voorspeld dat het water hier zeer traag zal zakken. Van een aannemer kregen we deze stelling in bruikleen van zo’n veertig meter lang tot zeventig centimeter hoog, wat nog zo’n twintig centimeter is boven het huidig waterpeil. Dat zou moeten volstaan.” (Lees verder onder de foto)

De brandweer in actie.© Thijs Pattyn

De ‘waterstelling’ is een primeur voor de lokale brandweerpost. “We zijn er trots op. De ondergrond is er stabiel genoeg”, verzekert Snick. “We hebben ze eerst getest met veel brandweermannen die zich extra verzwaarden met zandzakken op de schouders. Aan de stelling hebben we een leuning voorzien om het evenwicht van de gebruikers te verzekeren.” (Lees verder onder de foto)

Brandweerkapitein Guido Snick op het ‘vasteland’.© Thijs Pattyn

“Héél handig”, vindt Tine. “Wij wonen hier intussen langer dan acht jaar en het is de eerste keer dat de toegangsweg naar ons huis zo sterk overstroomt. Het water komt tot boven onze laarzen en het valt op dat het sinds maandag harder waait. De auto gebruiken we hier al sinds woensdag niet meer, want het werd te riskant.”

“Daarna moesten we met onze botten door het water en de laatste tijd moest ik zelfs op de rug van papa”, zegt Lene. “Mijn zus zou meegesleurd worden deze sterke stroming en wind, dat wil ik niet meteen”, zegt Briek (13). “Een pluim voor iedereen die ons hielp”, klinkt het dan weer bij papa Youri (44). “We gaan dit jaar zeker weer een kalender kopen bij de brandweer.”

Een deel van de stelling.© Thijs Pattyn

De leuning zorgt voor extra stabiliteit.© Thijs Pattyn

De zandzakjes bij de woning van het gezin.© Thijs Pattyn

Het gezin testte de stelling maandagavond uit.© Thijs Pattyn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER