Een Israëlische soldaat in de Gazastrook.© via REUTERS

Israëlische defensieminister: “Hamas is de controle over Gaza kwijt en slaat op de vlucht”

Hamas is de controle over Gaza kwijt, of dat beweert toch de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. Volgens hem zijn militanten van de extremistische Palestijnse organisatie op de vlucht naar het zuiden van de Gazastrook.

mts
Bron: The Times of Israel, Belga

Ongeveer vijf weken na de start van de oorlog is Hamas de controle over Gaza kwijt, zo zegt de Israëlische defensieminister Gallant stellig in een videoboodschap die is uitgezonden door verschillende televisiezenders.

“Er is geen Hamas-macht die de IDF (het Israëlische leger, red.) kan tegenhouden. De IDF gaat op elk punt vooruit. Hamas heeft de controle over Gaza verloren. Terroristen vluchten naar het zuiden, burgers plunderen Hamas-bases. Ze hebben geen vertrouwen in de regering. De Israëlische strijdkrachten rukken op volgens plan en voeren hun taken nauwkeurig en dodelijk uit”, zo maakt Gallant de balans op van de gevechten.

LEES OOK. Prematuurtjes slachtoffer van propagandastrijd tussen Israël en Hamas

“Wij werken met taken. Wij hebben geen stopwatch. Wij hebben doelen. We zullen onze doelen bereiken”, zei Gallant nog. Daarmee verwees hij naar een eerdere opmerking van de Israëlische buitenlandminister Eli Cohen, die te kennen gaf dat internationale druk Israël zou kunnen dwingen om van strategie te veranderen in Gaza. Volgens Cohen was die druk nu houdbaar, maar zou daar in de komende weken verandering in kunnen komen.

Meer dan elfduizend doden

Inmiddels heeft de Hamas-regering van de Gazastrook maandagavond bekendgemaakt dat 11.240 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Onder de geregistreerde sterfgevallen zouden zich 4.630 kinderen en 3.130 vrouwen bevinden. Over het dodental ten gevolge van de oorlog bestaat grote onzekerheid, enerzijds omdat Hamas geen neutrale partij is in het conflict, anderzijds omdat de tellingen door de hachelijke omstandigheden bijzonder moeilijk verlopen. Volgens het Hamas-ministerie van Volksgezondheid liggen er tientallen lichamen in de straten van de noordelijke Gazastrook die niet geteld kunnen worden omdat het Israëlische leger zich zou richten op ambulances en zorgverleners die de slachtoffers benaderen.