REACTIES. Bart De Wever bedankt collega’s voor “duizenden uren inzet”, oppositie is kritisch voor stikstofakkoord

© BELGA

Het nieuwe stikstofakkoord van de Vlaamse regering moet dinsdagochtend nog bekend worden gemaakt tijdens een persconferentie. Maar intussen sijpelen al verschillende reacties binnen.

Laurence Torck & Siska Thuysbaert
Bron: BELGA

De details van het akkoord moeten nog bekend worden gemaakt, maar op basis van wat al geweten is, rijdt de Vlaamse regering de “natuur verder in de prak”, zegt Groen. Ook wordt boeren “een zoveelste rad voor de ogen gedraaid”, terwijl de kans volgens de partij groot is dat het Grondwettelijk Hof de deal opnieuw vernietigt.

LEES OOK. Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: dit zijn de krijtlijnen

“Jarenlang onderhandelen en eindigen met broddelwerk: het is vintage deze Vlaamse regering”, zeggen Vaneeckhout en Schauvliege. De regering had als opdracht de natuur veilig te stellen, boeren een langetermijnperspectief te geven en voor een juridisch waterdicht kader te zorgen, maar daar is ze volgens Groen dus niet in geslaagd.

De partij zegt dat de druk voor een nieuw akkoord de voorbije weken werd opgevoerd. “De hete adem van Ineos-topman Jim Ratcliffe in de nek van de Vlaamse regering zorgde ervoor dat er een deal is, iets waar Jambon jaren niet in slaagde. De vergunning voor Ineos wordt veiliggesteld – of toch zolang er geen nieuwe vernietiging is”, stelt Groen. “Dat natuur en landbouwers daarvoor opnieuw de prijs betalen, dat kan de Vlaamse regering niets schelen.”

Bruno Tobback van Vooruit noemt het een “slappe reductiemaatregelen voor gigantische veebedrijven in ruil voor grote investeringen”. “De soepelere houding richting de landbouw is opvallend. Inzetten op technologie zoals luchtwassers is bovendien een valse oplossing. We weten al lang dat het toezicht daarop mank loopt en dat ze vaak niet meer zijn dan een (dure) stalversiering. Passende beoordelingen die op basis daarvan vergunningen zouden afleveren, zijn ook juridisch extreem wankel”, zegt Tobback.

“De Vlaamse regering heeft hiermee maar één probleem willen oplossen: het probleem van het eigen imago. Maar de boeren en de natuur blijven met lege handen achter”

Bruno Tobback

Vooruit

“De Vlaamse regering heeft gewoon opnieuw de verplichting tot reducties versoepeld. Er is met dit akkoord nog minder zekerheid dat het stikstofbad voldoende leeggemaakt wordt om nieuwe projecten te vergunnen. Waardoor er een groot zwaard van Damocles blijft hangen boven de industrie en de landbouw. We blijven met dit akkoord gewoon ter plaatse trappelen. Zonder duidelijke visie op de toekomst. De Vlaamse regering heeft hiermee maar één probleem willen oplossen: het probleem van het eigen imago. Maar de boeren en de natuur blijven met lege handen achter.”

(Lees verder onder de tijdlijn)

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde positief op X en bedankte zijn collega’s voor de “duizenden uren inzet om het aartsmoeilijke stikstofdossier tot een goed einde te brengen”.

Ook werkgeversorganisatie Voka reageert positief. “Vooral de chemiebedrijven hebben al drie jaar onzekerheid achter de rug”, klinkt het. “Elk groot bedrijf in de haven heeft vergunningen nodig voor hun installaties die constant vernieuwd worden.” Ook de havenkoepel van Voka (Alfaport) zegt opgelucht te zijn, vooral met oog op de havenuitbreiding.

Volgens Voka reageren de bedrijven in het Antwerpse havengebied dan ook voorzichtig positief op de deal die binnen de Vlaamse regering is onderhandeld. Vooral naar rechtszekerheid toe zou het een belangrijke stap zijn. Bedrijven zouden echter nog even de kat uit de boom willen kijken, tot alles wettelijk verankerd is en toegepast wordt.

De geplande uitbreiding van het Antwerpse havengebied – Extra Containercapaciteit Antwerpen –zou zwaar in de problemen zijn gekomen zonder een akkoord. “Ook naar de terminals en de uitbreiding van die containercapaciteit, komt het stikstofakkoord geen dag te vroeg”, meent de werkgeversorganisatie.

Ook ondernemersorganisatie Unizo spreekt over die rechtszekerheid. “Het belangrijkste is dat er rechtszekerheid komt voor de vergunningverlening in alle sectoren”, klinkt het. “De dreiging van de vergunningenstop voor landbouw en industrie, bouwprojecten, infrastructuur, kmo-uitbreidingen en recreatieprojecten wordt een halt toegeroepen”, klinkt het bij Unizo. Topman Danny Van Assche is “tevreden dat de loopgraven werden verlaten en er een oplossing is die rekening houdt met zowel landbouw, industrie en kmo’s uit andere sectoren.” De ondernemersorganisatie benadrukt, net zoals Voka, dat de juridische uitwerking nog dient te gebeuren.

(Lees verder onder de X)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook Vlaams Belang reageert dinsdag op het nieuwe stikstofakkoord. Volgens de partij verandert in essentie weinig aan wat al eerder beslist was. De partij vreest vooral de gevolgen voor de landbouwsector. “Het wordt landbouwbedrijven zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen”, zegt fractieleider Chris Janssens.

De contouren van het akkoord die al bekend geraakt zijn, beloven volgens Vlaams Belang weinig goeds voor de landbouwsector. “De essentie van het akkoord blijft hetzelfde”, zegt Janssens, die over “cosmetische ingrepen” spreekt. “De drempelwaarden blijven maar liefst 40 keer strenger dan voor de industrie. Landbouwbedrijven gaan een onzekere toekomst tegemoet. Het wordt hen zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen.”

“Het wordt landbouwbedrijven zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen”

Chris Janssens

Fractieleider Vlaams Belang

In het kader van het akkoord werd beslist dat wat de zogenaamde ‘piekbelasters’ betreft, de veelbesproken lijst met rode bedrijven, de verplichte sluiting in 2030 verdwijnt. “Ze krijgen de keuze tussen sluiten tegen 2030 of extreme investeringen doen om de stikstofuitstoot te reduceren”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Ook hier wordt voor de cosmetische ingreep gekozen. Ze moeten niet langer verplicht sluiten, maar mogen kansloos investeren.”

Dat het zogenaamd extern salderen enkel via een extra milieuonderzoek kan, is volgens Vlaams Belang een garantie op een flop. “Dit zal op alle mogelijke manieren vanuit de overheid zelf worden tegengewerkt. Demir heeft zelf al aangetoond dat ze vooral zo veel mogelijk vergunningen wil weigeren.”

“Meerdere parlementsleden riepen de Vlaamse regering op om de boeren te horen maar de regering koos voor een Ivoren Toren Akkoord. Zelfs de boerenbond kent de details niet. Boeren en natuurliefhebbers hebben recht op inspraak en transparantie. Eén bedrijf is wel gehoord: Ineos. Alle bedrijven moeten gelijk behandeld worden. Dit Ivoren Toren Akkoord kan niet anders dan slecht aflopen”, zegt onafhankelijk Vlaams Parlementslid Els Ampe in een reactie dinsdag.

“We zijn enigszins kritisch over dit akkoord. Je moet weten dat het stikstofakkoord er komt, omdat we grote problemen hebben om onze natuur in goede toestand te krijgen. Wat nu op tafel ligt, gaat eerder uit van het idee dat men vergunningen wil geven. De uiteindelijke doelstelling van het stikstofdecreet, om de natuur te verbeteren, dat is uit het zicht verdwenen”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt over het nieuwe akkoord aan Radio 1. “Het akkoord blijft werken met drempels waaronder landbouwers en kleine bedrijven geen aparte procedure moeten doen. Dat werkt natuurlijk alleen als er een dalende trend is van de stikstofneerslag op de natuur. Maar die is er nog niet.”

“De uiteindelijke doelstelling van het stikstofdecreet, om de natuur te verbeteren, dat is uit het zicht verdwenen”

Jos Ramaekers

Natuurpunt

“We hebben schrik dat het niet de oplossing zal bieden die nodig is. Waardoor het ook niet rechtszeker zal zijn. De veroordelingen uit het verleden zijn gebeurd, omdat we er niet in slagen de natuur in een goede toestand te brengen en bedrijven toelaten om verder te vervuilen. Dat is nog onvoldoende robuust opgelost in dit akkoord”, klinkt het nog.

Volgens de voorzitter van de Boerenbond, Lode Ceyssens, is er nog veel onduidelijk en is het vooral wachten op de persconferentie. “We hebben begrepen dat er een akkoord is en kijken met veen belangstelling uit naar die persconferentie”, zegt hij in DeOchtend. “Wat voor ons heel duidelijk is, is dat het een zware dobber wordt voor alle landbouwbedrijven en we ook nadien nog onbeantwoorde vragen zullen hebben. Want het zal nog vertaald moeten worden in een decreet. De vraag is dan ook hoe het in het decreet zal staan.”

Ook Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) gaf dinsdagochtend aan de concrete teksten af te wachten “want duivel zit altijd in de detail”, klinkt het op X. Om 10 uur wordt het akkoord toegelicht op een persconferentie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen