Goldman Sachs voorspelt terugkeer naar economie van voor 2008, maar is dat wel goede zaak voor Europa?

Na zowat vijftien jaar loopt het tijdperk van na de bankencrisis (rond 2008) eindelijk ten einde, denken de strategen van Goldman Sachs. Deze periode werd gekenmerkt door lage inflatie, trage groei, nulrente en negatieve reële rendementen.

Waarom is dit belangrijk?

De periode van 'gratis geld' heeft geleid tot de situatie van de voorbije jaren, waarin de inflatie sterk is gestegen. Centrale banken proberen dat nu onder controle te houden met hogere rentes. De vraag is hoe overheden met die nieuwe realiteit zullen omgaan.

In het nieuws: Goldman Sachs, met David Solomon als CEO, heeft haar voorspellingen voor het komende jaar opgesteld en ze zijn behoorlijk optimistisch voor de Verenigde Staten.

  • De inflatie zou naar verwachting blijven dalen, het risico op een recessie zou niet erg hoog zijn en de omstandigheden op de financiële markten zullen verbeteren.
  • De bank schat de kans op een recessie in de Verenigde Staten volgend jaar op slechts 15 procent.
  • Wat betreft de inflatie erkent Goldman Sachs dat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer