© Archiefbeelden

Vooruit verrast met Freya Van den Bossche als lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen

Freya Van den Bossche wordt voor Vooruit de lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. Dat heeft voorzitter Conner Rousseau dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie in Gent. Rousseau zelf gaat de Vlaamse lijst trekken.

fem & lto

Van den Bossche trekt expliciet naar het federale niveau om met ethische dossiers zoals euthanasie, abortus of draagmoederschap bezig te zijn. De Vlaamse socialisten zijn naar eigen zeggen de stilstand rond die thema’s moe en willen daar verandering in brengen.

‘Iedereen wil waardig oud worden en sterven. Vrouwen moeten kunnen beslissen wanneer en of ze een kind willen. Deze thema’s staan wereldwijd onder druk’, aldus Rousseau die verwijst naar Italië en de Verenigde Staten. ‘In België zijn nog stappen te zetten, er staat heel veel op het spel. Het zal in 2024 met extreemrechts of met Vooruit zijn. Met extreemrechts gaan we terug naar de middeleeuwen. Cd&v heeft stilstand bedongen.’

‘Vooruit wil dit niet langer. De maatschappij is verder vooruit gegaan, maar politiek blijft achter. We zouden moeten vooruitlopen’, vult Van den Bossche aan.

De partij wil ook vooruitgang boeken ten aanzien van de euthanasiewet. ‘Die was twintig jaar geleden vooruitstrevend, maar er was toen al een hiaat voor mensen met een hersenafwijking, dementie of na een ongeval. Vandaag zijn er 200.000 mensen met dementie. Als zij leven als een plant en ze willen zacht vertrekken, moeten zij ofwel vroeg uit het leven stappen ofwel moeten ze sondevoeding weigeren en zich te laten uithongeren. Dat moet veranderen. Mensen moeten zelf kunnen kiezen in welk stadium ze er niet meer willen zijn’, benadrukt Van den Bossche, die meent dat de wetgeving moet worden aangepast.

Abortus

Van den Bossche wijst er ook op dat er sinds 2014 een parlementaire meerderheid is om de abortuswet te veranderen - vandaag ligt de termijn op twaalf weken - maar dat niet gelukt is, omdat de conservatieve partijen het tegenhielden. ‘Na een rapport waar cd&v om gevraagd heeft, is de partij zelf nog altijd niet akkoord. Vrouwen moeten daardoor naar het buitenland, en krijgen geen ondersteuning.’ Zij wil de termijn uitbreiden tot achttien weken, ‘niet minder’.

Ook de wettelijke bedenktijd wil ze afschaffen. ‘Waarom nog zes dagen wachten. Wie weet wat ze wil, moet die beslissing kunnen nemen’, aldus Van den Bossche. Tot slot zou er ook grondwettelijke verankering moeten komen van het recht op abortus. ‘Er zijn nu vier landen waar voorstellen worden ingediend om het recht te beperken, twee waar het al afgenomen wordt.’

En dan is er nog het draagmoederschap. ‘Sinds eind jaren negentig kunnen mensen ouder worden via draagmoeder, maar de wet laat iedereen in de steek. Bescherming van draagmoeder en ouders moet er komen. Alles moet vastgelegd worden op papier: kind moet automatisch afstammen van wensouders, ook als het twee mannen zijn. Vrouwen kunnen dat al, homomannen nog niet.’

Van den Bossche wil zo veel mogelijk mensen verenigen rond deze thema’s waar volgens haar een groot draagvlak voor is.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer