© Bert Feys

Opruimwerken gestart na zwaar treinongeval in Ardooie met vrachtwagen: "Herstellingen zullen nog dagen duren"

In Koolskamp, een deelgemeente van Ardooie, worden de brokstukken opgeruimd van het treinongeval vanmiddag. Een trein is er ingereden op een vrachtwagen die was stilgevallen op een overweg. De vrachtwagenchauffeur werd zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd. Twaalf inzittenden van de trein raakten lichtgewond. De herstellingen aan de spoorinfrastructuur zullen dagen duren, zegt Infrabel. Zolang zal er geen treinverkeer zijn tussen Lichtervelde en Deinze.

Een Franstalige vrachtwagenchauffeur was net voor de middag op weg naar een bedrijf langs de Oude Heirweg in Koolskamp. Zijn vrachtwagen geraakte om onduidelijke redenen vast op de sporen. Op dat ogenblik gingen net de slagbomen naar beneden en kwam er een trein vanuit de richting Lichtervelde aangereden. De man bleef zitten. De klap tussen de vrachtwagen en de trein was enorm.

"We werden opgeschrikt door een luide knal en zagen plots een steekvlam en een enorme rookwolk", zegt een man die vlak bij aan het werk was. Samen met zijn collega’s snelde hij onmiddellijk naar de plaats van het ongeval. "Door de klap werd de cabine van het laadgedeelte van de vrachtwagen losgerukt. De chauffeur hing halvelings uit zijn cabine. We ontfermden ons onmiddellijk over hem en belden de hulpdiensten op."

De hulpdiensten snelden massaal ter plaatse. De man kreeg op de plaats van het ongeval de eerste zorgen. Hij werd in kritieke toestand naar AZ Delta in Roeselare gebracht.

BEKIJK - Het moment waarop de vrachtwagen door de trein werd gegrepen:

Videospeler inladen...

De trein was iets verderop tot stilstand gekomen. Voorbijganger Chris Seynhaeve vertelt: "We reden net op de E403 en zagen onder ons plots een vlammenzee. We zijn naar beneden gelopen. Ik zag de treinbestuurder niet meteen. Ik maakte me grote zorgen, want het voorste gedeelte van de trein stond in brand. Met een brandblusser konden we het vuur blussen."

Tenslotte vond Chris toch de treinbestuurder. "Hij heeft zich onmiddellijk ontfermd over de passagiers die de trein gelukkig veilig konden verlaten."

Er zaten zo'n 50 passagiers op de trein die richting Gent reed. Twaalf inzittenden raakten lichtgewond. Vijf van hen moesten naar het ziekenhuis. De passagiers worden eerst opgevangen in een café in de buurt. Intussen zijn ze allemaal weggebracht met bussen.

Het parket heeft een deskundige aangesteld om te achterhalen hoe het ongeval is kunnen gebeuren.

BEKIJK - Beelden van de plek van het ongeval:

Videospeler inladen...

Herstellingen zullen dagen duren

Spoorwegbeheerder Infrabel is vanavond begonnen met het opruimen van de brokstukken die verspreid liggen op de sporen. "We zullen daar ook vannacht nog mee doorgaan", zegt woordvoerder Frédéric Petit.

Er is een takeldienst voor de vrachtwagen ter plaatse. Morgen zal spoormaatschappij NMBS bekijken hoe de trein kan worden weggehaald. "We hopen dat we donderdag kunnen starten met het de herstellingen aan de spoorinfrastructuur", zegt Petit. "Dat zal meerdere dagen duren, we zullen daar waarschijnlijk ook tijdens het weekend mee bezig zijn."

Het treinverkeer tussen Lichtervelde en Deinze zal verschillende dagen onderbroken zijn.

Tweede ongeval met vrachtwagen in één jaar op dezelfde overweg

De botsing doet denken aan eind vorig jaar toen op exact dezelfde plaats een gelijkaardig ongeval gebeurde. Toen viel een vrachtwagen met pech ook plots stil op de overweg. De chauffeur kon toen tijdig ontsnappen. Door het ongeval toen lag het treinverkeer verschillende dagen stil. Er wordt gekeken of er aanpassingen aan de overweg nodig zijn.

Bert Feys

Meest gelezen