Afghaanse vluchtelingen wachten aan de Torkham-grens om naar huis te keren.© AP

Al meer dan 300.000 Afghanen zijn Pakistan ontvlucht

Al meer dan 300.000 Afghaanse vluchtelingen zijn Pakistan ontvlucht. Dat melden officiële bronnen dinsdag. Pakistan kondigde begin oktober aan dat het naar schatting 1,7 miljoen Afghaanse vluchtelingen zonder geldige verblijfsstatus het land zou uitzetten.

lto
Bron: BELGA

De Afghanen kregen tot 1 november de tijd om zelf het land te verlaten, daarna zouden de Pakistaanse autoriteiten ingrijpen en overgaan tot massale deportaties. De maatregel kreeg scherpe kritiek van westerse regeringen en internationale mensenrechtenorganisaties.

Sindsdien hebben volgens de autoriteiten 305.462 Afghaanse vluchtelingen het land verlaten. De meerderheid, 209.550, stak de grens over vanuit de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkwa, aldus Fazal Rabbi, een hoge ambtenaar die toezicht houdt op het uitzettingsproces.

Nog eens 95.912 verlieten Pakistan via de grensovergangen in de zuidwestelijke provincie Balochistan, zei Hamza Shafqat, commissaris van Quetta. Volgens Rabbi verlaten dagelijks meer dan 4.000 vluchtelingen het land via de grensovergang van Torkham. 

Uit cijfers van de regering blijkt dat er ongeveer 4,4 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan wonen, waarvan 1,7 miljoen zonder geldige papieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer