GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Radicalisering en extremisme: Herk-de-Stad richt nu toch veiligheidscel op

HERK-DE-STAD
Meerderheid: Vooruit (6), CD&V (5), Open Vld (5).Oppositie: N-VA (4), Onafhankelijk (1), NIEUW (1), Groen (1).

Veiligheidscel:  Herk-de-Stad gaat nu toch een lokale integrale veiligheidscel rond radicalisering, extremisme en terrorisme (LIVC-R) oprichten. Fractieleider Karolien Grosemans van de N-VA-oppositie interpelleerde de meerderheid daarover. “Dat overlegorgaan is al sinds 2018 verplicht om preventief personen die signalen van radicalisering vertonen op te sporen en een opvolgingstraject voor hen uit te werken. Sinds 2021 maakt een Vlaams decreet mogelijk dat verschillende Vlaamse diensten aan dit overleg kunnen deelnemen. Door het recent opflakkerende conflict in het Midden-Oosten geraken mensen mogelijk meer en meer gefrustreerd en ook vatbaarder voor radicalisering, vaak ook door berichtgeving op sociale media. Herk-de-Stad is een onderwijsstad met zeer veel scholieren. Scholen moeten in dat overleg betrokken worden, omdat leerkrachten vaak als eersten dergelijke signalen opvangen. Extremisme kan altijd en overal komen. Kijk maar naar het jonge koppeltje in Diepenbeek dat recent wegens extreemrechts terrorisme werd opgepakt.”

“In het maandelijkse overleg met de politie komt dat aspect al aan bod”, reageert burgemeester Moyaers (Vooruit). “Niettemin gaan we werk maken van de oprichting van een LIVC-R.”

Dotatie brandweer: De gemeenteraad keurde een dotatie van 612.514 euro aan de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg (brandweer) goed. De hulpverleningszone telt 19 gemeenten, die samen 20 miljoen euro betalen voor de werking van de zone. Elke gemeente levert een bijdrage in de kosten voor de zone. De bijdrage van 612.514 euro voor 2024 ligt 45.207 euro hoger dan voor 2023. “De toename heeft vooral te maken met twee elementen: de stijging van de energieprijzen en de verhoging van de lonen”, legt burgemeester Bert Moyaers uit.

(lw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer