Trucker in levensgevaar na zware crash met trein, beelden tonen enorme ravage: “We zagen plots een vlammenzee”

Voor de tweede keer in nog geen jaar tijd heeft dinsdag een zwaar ongeval plaatsgevonden aan de overweg in de Heirweg in Koolskamp, bij Ardooie. Een vrachtwagenchauffeur kwam met zijn voertuig vast te zitten op de sporen en raakte levensgevaarlijk gewond bij een aanrijding met een aanstormende trein. Op de trein vielen twaalf lichtgewonden. Het treinverkeer op het spoor zal dagenlang onderbroken zijn.

Laurence Torck

De Franstalige vrachtwagenchauffeur was dinsdag net voor de middag op weg naar een bedrijf langs de Oude Heirweg in het West-Vlaamse Koolskamp (Ardooie). De man kwam om nog onduidelijke redenen vast te zitten met zijn vrachtwagen op de sporen. Op dat ogenblik gingen net de slagbomen naar beneden en kwam er een trein vanuit Lichtervelde aangereden. De man bleef zitten. De klap tussen de vrachtwagen en de trein was enorm.

“We werden opgeschrikt door een luide knal en zagen plots een steekvlam en een enorme rookwolk”, zegt een man die vlakbij aan het werk was. Samen met zijn collega’s snelde hij onmiddellijk naar de plaats van het voorval. “Door de klap werd de cabine losgerukt van het laadgedeelte van de vrachtwagen. De chauffeur hing halvelings uit zijn cabine. We ontfermden ons onmiddellijk over hem en belden de hulpdiensten op.”

(Lees verder onder de foto)

De klap tussen de trein en de vrachtwagen was enorm.© Stefaan Beel

Door de aanrijding werd de cabine losgerukt van het laadgedeelte van de vrachtwagen.© Stefaan Beel

Die hulpdiensten snelden massaal ter plaatse. De man kreeg de eerste zorgen toegediend en werd in kritieke toestand overgebracht naar het AZ Delta in Roeselare. De trein, met zo’n 50 mensen aan boord, was iets verderop tot stilstand gekomen. Geen van de inzittenden raakte zwaargewond, maar er vielen wel twaalf lichtgewonden, van wie een vijftal voor verzorging naar het ziekenhuis is overgebracht. De overige passagiers werden opgevangen in een zaaltje vlakbij de plaats van het ongeval en zijn vervolgens overgebracht naar andere stations.

“We reden op de E403 en zagen onder ons plots een vlammenzee. We zijn naar beneden gelopen. Ik zag niet onmiddellijk de treinbestuurder. Ik maakte me grote zorgen, want het voorste gedeelte van de trein stond in brand. Met een brandblusser konden we die blussen”, vertelt passant Chris Seynhaeve. Hij was blij uiteindelijk toch de treinbestuurder aan te treffen. “Hij heeft zich onmiddellijk ontfermd over de passagiers die de trein gelukkig veilig konden verlaten.” De passagiers worden momenteel opgevangen in een vlakbij gelegen bedrijf.

(Lees verder onder het kaartje)

De schade aan de spoorinfrastructuur is aanzienlijk. “Over een afstand van 350 meter zullen we dwarsliggers aan het spoor moeten vernieuwen. Ook herstellingen aan de seinrichting en de bovenleiding dringen zich op, en we zullen een slagboom en een lichtsein moeten vervangen”, Frédéric Petit van Infrabel. De herstellingswerken zullen meerdere dagen duren. “Zodra de trein verwijderd is, kunnen we een juistere inschatting maken”, aldus Petit.

Volgens NMBS-woordvoerder Bart Krols zullen er de komende dagen bussen worden ingelegd tussen Lichtervelde en Deinze om reizigers te vervoeren.

Het parket heeft een deskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het treinongeval te onderzoeken.

(Tekst gaat verder onder de video)

Tweede keer

Het voorval doet denken aan eind vorig jaar toen op exact hetzelfde punt een dergelijk ongeval gebeurde. Toen stond een vrachtwagen met pech ook plots pal op de overweg. De chauffeur kon toen tijdig ontsnappen. Door het ongeval toen lag het treinverkeer verschillende dagen stil. Ook nu is de ravage erg groot en is het voorlopig nog erg onduidelijk wanneer het treinverkeer kan heropstarten. Niet enkel de vrachtwagen, die in verschillende delen op en rond het spoor ligt, maar ook de beschadigde trein moeten worden verwijderd.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer