Jambon tijdens de persconferentie over het stikstofakkoord.© BELGA

Jambon laat in zijn kaarten kijken terwijl de camera’s nog draaien: “Ik zal waarschijnlijk een lijst trekken”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet tijdens de persconferentie over het stikstofakkoord in zijn kaarten kijken. “Ik zal waarschijnlijk de lijst trekken”, zei hij op een onbewaakt moment. Ook al is dat binnen zijn partij eigenlijk nog geen uitgemaakte zaak.

Arnout Gyssels

Een gouden raad in de politiek: altijd opletten als de camera’s nog draaien. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het geweten hebben. De persconferentie over wat het definitieve stikstofakkoord moest zijn, zat erop en de MP placeerde een woordje met de journalisten. Iemand wierp hem voor de voeten dat hij wel veel bloemetjes toegeworpen kreeg van zijn collega en partijgenote Zuhal Demir. “Die hoopt duidelijk dat u toch de lijst zal trekken?”

“Oh, maar ik zal waarschijnlijk de lijst trekken, hoor”, was het antwoord van Jambon. En er zijn mensen genoeg die dat laatste zinnetje nog opgevangen hebben.

LEES OOK. Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: dit zijn de krijtlijnen

Meer verwacht

Op zich zou het weinig nieuws mogen zijn. Jambon is per slot van rekening Vlaams minister-president. Maar hij heeft het de afgelopen legislatuur absoluut niet onder de markt gehad. CD&V liet hem alle hoeken van de kamer zien. Als eerste Vlaamse regeringsleider miste hij een Septemberverklaring, omdat de christendemocraten meer geld wilden voor de kinderbijslag. En de stikstofkwestie – nog zo’n dossier waar CD&V al haar duivels ontbond – deed zijn regering meer dan eens daveren op haar grondvesten. “Als premier zou ik nu naar de koning stappen om mijn ontslag aan te bieden”, liet Jambon optekenen op een absoluut dieptepunt.

LEES OOK. Jan Jambon en Zuhal Demir: “Ik minister-president? Na wat Jan allemaal heeft meegemaakt? Nee, bedankt”

Binnen zijn partij is Jambon is dan ook geen certitude meer. De focus van partijvoorzitter Bart De Wever ligt nagenoeg uitsluitend op het federale niveau, waar N-VA stevige oppositie zet. Als het dan al eens over de Vlaamse regering gaat, dan laat De Wever zaken optekenen als: “Jan zaagt dikke planken, maar de fijne afwerking is niet zijn ding.” Het is dan ook een publiek geheim dat de partijtop meer had verwacht van Jambon I.

Antwerps schepen Els van Doesburg zou ook een optie zijn om de Vlaamse lijst te trekken.© BELGA

Kapers op de kust

Er zijn bovendien kapers op de kust. Zoals Antwerps schepen Els van Doesburg, de vriendin van federaal fractieleider Peter De Roover. Die schrijft columns, verschijnt in tv-studio’s en staat te boek als een groot talent. Bovendien is ze met haar 34 jaar een wissel op de toekomst. Jambon zal tegen de verkiezingen van 2024 64 jaar zijn. En er is bovendien een precedent: Geert Bourgeois, de stichter van N-VA, werd na zijn doortocht als minister-president ook naar Europa gestuurd.

LEES OOK. Bart De Wever federaal lijsttrekker, Els van Doesburg Vlaams, en wat dan met verloofde Peter De Roover?

Maar Jambon zelf blijkt dus best zelfzeker. Hoe je het ook draait of keert heeft hij zijn naambekendheid mee. En binnen de Vlaamse fractie geniet hij best veel steun om zijn palmares te mogen verdedigen vanop de Vlaamse lijst. Maar goed, ook Jambon spreekt met twee woorden. Anders zeg je niet “waarschijnlijk”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER