© ATV

Man die Vallery (18) doodreed aan station Berchem moet niet naar cel: “Catastrofale gevolgen door gebrek aan voorzichtigheid”

De vrachtwagenchauffeur die eind 2021 de 18-jarige studente Vallery doodreed aan station Antwerpen-Berchem, is dinsdag veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en drie maanden rijverbod. De man moet ook een stevige schadevergoeding betalen aan de familie van Vallery, maar moet dus niet naar de cel. De rechter hield in het vonnis onder meer rekening met het schuldinzicht van de chauffeur.

debn jtp

De feiten dateren van zaterdagmorgen 6 november 2021. De 18-jarige Vallery Ana Tasya uit Viersel (Zandhoven) was onderweg naar de Starbucks in het station Antwerpen-Berchem, waar ze in het weekend als student werkte, toen ze rond 7.30u werd aangereden door een vrachtwagen die achteruit op het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein reed. Vallery werd in levensgevaar naar het UZA in Edegem gebracht, maar overleed daar drie uur later aan haar verwondingen.

LEES OOK. Chauffeur die 18-jarige Vallery doodreed aan station Antwerpen-Berchem riskeert jaar cel en drie jaar rijverbod

De vrachtwagenchauffeur in kwestie was onderweg om te leveren aan de Panos-vestiging in het station, maar mocht eigenlijk niet op het plein rijden. Dat wist de man ook: voor elke levering zag hij op zijn boordcomputer volgende melding verschijnen: “Leveren langs Posthoflei en onderdoorgang. Zeker niet op plein voor station parkeren.”

Gedoogbeleid

Die melding en het verkeersbord C3, dat de verboden toegang in beide richtingen voor elke bestuurder aangeeft, werd echter genegeerd door de bestuurder. Binnen het bedrijf was namelijk een soort gedoogbeleid ontstaan omdat leveren vanuit de onderdoorgang en via het plein in praktijk schijnbaar vrij moeilijk was.

Er was ook sprake van een onaangepaste snelheid. Volgens getuigen reed de bestuurder “iets sneller dan vlot”. Volgens de vaststellingen van de politie betrof de snelheid 12 kilometer per uur. “Wanneer men dergelijke rijwijze hanteert in een voetgangerszone, waar men dan nog niet mag rijden, voert men een onaangepaste snelheid”, stelt de rechter.

Positieve drugstest

Volgens de rechtbank treft echter niet alleen de bestuurder schuld, maar ook de firma waarvoor hij werkte. “De vrachtwagen was niet uitgerust met enig geluidsignaal dat andere weggebruikers kan waarschuwen bij het achteruitrijden, noch met sensoren die de aanwezigheid van hindernissen weergeven”, staat te lezen in het vonnis.

De bestuurder werd veroordeeld tot drie maanden met uitstel, een rijverbod van drie maanden en een geldboete. Daarnaast kreeg hij nog eens een maand rijverbod, waarvan 15 dagen met uitstel, en een geldboete omdat hij na het ongeval een positieve drugstest aflegde. Volgens de rechter was er door het lage THC-gehalte geen sprake van een oorzakelijk verband tussen het druggebruik en het ongeval. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan de familie van Vallery.

Frappant genoeg veroorzaakte een andere vrachtwagenchauffeur van hetzelfde transportbedrijf uit Oudenaarde drie dagen later een quasi identiek dodelijk ongeval op dezelfde plek. Die andere chauffeur verscheen in juni al voor de politierechter, die hem veroordeelde tot vier maanden elektronisch toezicht en drie maanden rijverbod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen