Thijs Pattyn

Zware wateroverlast in West-Vlaanderen: welke schade is verzekerd en hoe stel je een dossier samen?

Nu de provincie West-Vlaanderen al dagenlang te kampen heeft met zware wateroverlast, staan de telefoons en mailboxen van de verzekeraars roodgloeiend. Hoewel de volledige schade nog lang niet overal duidelijk is, willen veel slachtoffers weten of hun vernielde spullen en gebouwen gedekt zijn door hun verzekeringspolis.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

"Er zullen veel schadedossiers worden ingediend", voorspelt Barbara Van Speybroeck van Assuralia, koepelorganisatie van verzekeraars in ons land. "Concrete cijfers verwachten we eind deze week. Stormen leiden steeds vaker tot zware schade. Vorig jaar hebben we meer dan 230.000 schadedossiers behandeld na stormen in ons land. In totaal was dat voor een bedrag van meer dan 650 miljoen euro."

Wat met de schade aan je huis en spullen?

Wie een brandverzekering heeft, zal de schade aan zijn of haar woning terugbetaald krijgen. Zo'n brandverzekering of woningverzekering is weliswaar niet wettelijk verplicht. "Vaak verplichten banken het wel wanneer je een schuldsaldoverzekering afsluit voor je huis. Ongeveer 95 procent van alle mensen heeft wel een brandverzekering afgesloten", weet Van Speybroeck.

"Schade door natuurrampen is verplicht in de polissen van die verzekering opgenomen. Ook de opruimings-, herstel- of poetswerken zijn op die manier verzekerd."

Of ook je inboedel mee verzekerd is, hangt af van welke polis je hebt afgesloten. Als je je inboedel hebt laten verzekeren tegen schade - zoals heel wat mensen doen - dan zal de verzekeraar ook daarvoor tussenkomen. Heel wat verzekeraars vragen wel een franchise. Dat is de eerste schijf van de totale schade die de verzekeringnemer zelf moet betalen. Alle schade boven dat bedrag wordt dan vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Wat met mijn tuin of wagen?

"Het is vaak de gewoonte dat schade aan tuinen, tuinhuizen en hagen is opgenomen in de polis van een brandverzekering, maar dat hangt ook hier af van de precieze overeenkomst die je afsloot", zegt Van Speybroeck.

Bij een wagen, hangt het soms af van waar die precies geparkeerd staat. "Als een auto in de garage van je huis staat, dan valt die in principe ook onder de brandverzekering." Sommige polissen van brandverzekeringen beschouwen je auto ook automatisch als inboedel wanneer die in een bepaalde straal rond je huis geparkeerd staat.

"Schade door natuurrampen is ook regelmatig opgenomen in de omniumverzekeringen voor wagens, dus daar zou je eventueel ook een beroep op kunnen doen als hij buiten geparkeerd staat." En stel dat je er door een storm dakpannen of zonnepanelen van je dak waaien en op de wagen van je buren terechtkomen? "Dan kan je die schade laten vergoeden door jouw familiale verzekering."

Hoe schade bewijzen?

Om er zeker van te zijn dat alle schade vergoed zal worden, verzamel je best zoveel mogelijk bewijzen van die schade. "Veiligheid primeert daarbij wel", waarschuwt Van Speybroeck. "Begin zeker niet zelf elektrische kabels of leidingen aan te raken of te verplaatsen. Kruip ook niet zelf op je dak, maar vraag dat aan een dakwerker of aan de brandweer. Takken of bomen afzagen om verdere schade te voorkomen, is soms een goed idee. De kosten die je daarvoor maakt, zijn trouwens ook vergoed door de verzekering."

Daarna kan je best zoveel en zo snel mogelijk foto's van de schade maken. Wanneer dat kan, hou je de beschadigde goederen best ook nog even bij voor een eventuele expertise achteraf. "Indien mogelijk kan je ook bewijsstukken zoals facturen verzamelen. Dat helpt achteraf bij het bepalen van de waarde."

Hoeveel krijg je terugbetaald?

Bij natuurrampen als deze is het vaak snel duidelijk of je een beroep kunt doen op je verzekering of niet. De oorzaak - in dit geval de zware regenval - is doorgaans makkelijk te achterhalen en te bewijzen. De vraag die daarna onherroepelijk volgt, is hoeveel geld daar tegenover staat. Voor schade aan je woning zelf wordt vaak de nieuwprijs vergoed. Voor de inboedel ligt dat vaak anders.

"Soms brengen verzekeringsmaatschappijen een slijtagekost in rekening bij oude spullen. Zo zal je voor een wasmachine van 10 jaar oud niet altijd de aankoopwaarde terugbetaald krijgen. Dat hangt af van de polis", legt de woordvoerder van Assuralia uit.

Meest gelezen