© Nature Today

Opvallende reuzenworm van 65 centimeter lang opgedoken in Nederlandse Noordzee

Tijdens onderzoeken in de Noordzee werd onverwacht een opvallende worm teruggevonden op de Nederlands kust. Dat meldt Nature Today. Hoewel deze net als de bekende Schelpkokerworm stukjes schelp op de koker draagt, is het een andere soort. Het gaat om de Reuzenschelpkokerworm, ofwel de Loimia ramzega. Een worm van zo’n 65 centimeter lang.

vea
Bron: Nature Today

De reuzenworm werd in 2017 voor het eerst gevonden door Franse onderzoekers op een strand in Bretagne. Zij beschouwden het dier als een nieuwe ontdekking in de wetenschappen en noemden de soort Loimia ramzega naar zijn gigantische formaat. De Bretonse stranden werden al langer onderzocht, maar nooit eerder werd de reuzenworm er gevonden. Daarom suggereren de onderzoekers dat de wormen mogelijk exoten zijn. Maar later werd ontdekt dat de soort in de 19e eeuw al was opgedoken aan de Engelse zuidkust.

Intussen is de reuzenworm al wijdverspreid over de kusten van Europa. Het dier werd niet enkel in Engeland aangetroffen, maar werd ook al gezien in de Nederlandse Noordzee op het Friese Front en de Bruine Bank. En ook in Duitsland is het dier al opgedoken in de Noordzee. Dat zo’n grote opvallende worm op korte tijd op meerdere plaatsen wordt gevonden, wekt de indruk dat het om een recente immigrant gaat. Dat geldt in elk geval voor de vondsten van de Reuzenschelpkokerworm in Nederland, omdat die ontdekt werden op het Friese Front en de Bruine Bank, twee vrij goed onderzochte delen van de Noordzee.

Of we de Reuzenschelpkokerworm binnenkort ook op de Belgische stranden kunnen verwachten, is voorlopig nog niet duidelijk. Uitgesloten is het zeker niet. De Stichting ANEMOON zal voortaan ook actief op zoek gaan naar de reuzenworm.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER