© TDK

Brandweer krijgt tientallen oproepen voor wateroverlast in regio Rivierenland: vooral Rupelstreek en streek rond Duffel getroffen

Boom, Rumst, Willebroek, Bornem, Lier -

De hevige regenval van dinsdag heeft heel wat wateroverlast veroorzaakt in de regio Rivierenland. Op heel wat plaatsen was er sprake van beken die overliepen en straten die blank stonden. Ook sommige woningen liepen onder water. Vooral de Rupelstreek, Willebroek en de regio rond Duffel kregen het zwaar te verduren.

Theo Derkinderen

In de Rupelstreek was vooral Boom zwaar getroffen. Zo liep een deel van het industriegebied onder water. Vooral in de buurt van het bedrijf Vlotter was er heel wat wateroverlast en liep de los- en laadkade onder water. De brandweer zette het groot watertransport in om het overtollige water weg te pompen richting Rupel. Daarvoor sloot de politie de Broekweg in beide richtingen af. Het verkeer dat vanuit Boom richting Niel moest, moest daardoor omrijden via de N177. Ook op de ’s Herenbaan was er wateroverlast en werd de rijbaan afgesloten. Zelfs de vijvers in het park van Boom traden buiten hun oevers.

De Rupeltunnel tussen Willebroek en Boom werd dinsdag in de vooravond eveneens afgesloten door wateroverlast. Bovendien gebeurde er bij het uitkomen van de tunnel een ongeval. Het verkeer richting Antwerpen moest daardoor bovengronds omrijden via de Boulevardbrug. Dat zorgde voor een enorme file. Zelfs toen de Rupeltunnel opnieuw werd opengesteld bleef het stapvoets rijden richting Antwerpen.

De Rupeltunnel richting Brussel was wel nog vrij maar ook daar was er sprake van veel water op de rijbaan.

Op de A12 in Boom stond heel wat water op het wegdek en ook in de Antwerpsestraat – boven de sleuf – was het stapvoets rijden.© Bart Roggeman

Door de waterellende in de regio Boom was het aanschuiven in de sleuf van de A12, maar ook bovengronds in de Antwerpsestraat.

Zware pompen

Ook in Rumst waren er verschillende meldingen van wateroverlast. Onder meer de fietstunnel vlak bij het AZ Rivierenland in Reet stond helemaal onder water. In Klein-Willebroek pompte de brandweer dan weer volop overtollig water in de Rupel. Een wachtbekken vlakbij was er helemaal volgelopen. “En door het hoge tij op de Rupel kon het water via de natuurlijke weg niet naar daar afvloeien. Om te vermijden dat het water woningen in de buurt zou bedreigen, hebben we zware pompen ingezet om alles over het jaagpad in de Rupel te pompen”, licht majoor Jan De Borger van brandweerzone Rivierenland toe. In Willebroek was er onder meer wateroverlast op de Boomsesteenweg en in de Hoeikensstraat.

In Klein-Willebroek pompte de brandweer water weg uit een opvangbekken om te vermijden dat er woningen bedreigd zouden worden.© Theo Derkinderen

LEES OOK. Straten afgesloten door regenval in Rumst: beek kan water niet meer slikken

De wateroverlast in de Duffelse Rechtstraat.© rr

Bij de hulpdiensten en politie kwamen verschillende meldingen binnen van auto’s die met onaangepaste snelheid door de ondergelopen straten reden. “Wie in een straat rijdt die met wateroverlast te kampen heeft, doet er het beste aan om zijn snelheid aan te passen en liefst nog de straat te mijden. Op die manier vermijd je dat het water tot tegen de gevels van de woningen loopt of zelfs binnenloopt”, laat de brandweer weten.

Beken buiten hun oevers

In Bornem bleven de Platte Heegtestraat en Oppuursesteenweg – de verbindingsweg tussen Bornem en Oppuurs – enkele uren afgesloten omdat de beken buiten hun oevers waren getreden.

In Lier was er onder meer waterellende op de Lispersteenweg en Berlaarsesteenweg.

In de Rechtstraat in Duffel kwamen verschillende oproepen binnen over wateroverlast. De rijbaan kwam volledig onder water te staan. Ook in enkele woningen liep water binnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen