Aanhoudende regen leidt in heel Vlaanderen tot waterellende: een overzicht per provincie

Het aanhoudende regenweer van dinsdag leidt op verschillende plaatsen in Vlaanderen tot wateroverlast. Van de Westhoek tot in Limburg kreeg de brandweer talloze oproepen binnen. Een overzicht per provincie.

mts tg

OOST-VLAANDEREN

De aanhoudende regen veroorzaakte dinsdag heel wat waterellende op de wegen. In het Oost-Vlaamse Deinze is door de overvloedige regenval dinsdagnamiddag een tiental wegen afgesloten voor het verkeer. De brandweer moest op meerdere plaatsen ter plaatse komen om water weg te pompen, dat soms 15 centimeter hoog stond.

Hetzelfde verhaal in de gemeenten Aalter en Maldegem. In Aalter zijn er steeds meer problemen met te hoge waterstanden zoals bijvoorbeeld in de Urselse Vrekkemstraat of de Prinsengoeddreef in Knesselare. “De getroffen straten worden stelselmatig afgezet”, zegt Tim D’haene van de politiezone Aalter.

De Vrekkemstraat in Ursel (Aalter) staat onder water.© © IF

In Temse verloor een bestuurder van een personenwagen dinsdagnamiddag de controle over het stuur door aquaplaning op de E17. Hij belandde tegen de vangrail en raakte lichtgewond. Nog in Temse liep een deel van de Doornstraat onder water.

Op verschillende plaatsen in Oudenaarde en Wortegem-Petegem stonden dinsdagnamiddag straten blank. De brandweer moest met zandzakjes woningen vrijwaren. Ook het treinverkeer ondervond hinder. In Oudenaarde veroorzaakte vooral de Oossebeek in deelgemeenten Mater en Welden problemen. Door de overvloedige regen trad de beek buiten haar oevers. Daardoor stonden verschillende straten blank.

Het treinverkeer van Oudenaarde naar Kortrijk moest even stilgelegd worden omdat de sporen onder water stonden. In deelgemeente Moregem trad de Volkaertsbeek buiten haar oevers. Daardoor liep de gelijknamige straat onder water.

In Oosterzele trad de Molenbeek op verschillende plaatsen uit haar oevers, waardoor sommige straten moesten worden afgesloten.

Op de grens van Mater met Welden stond de Sleegstraat onder water.© pdv

Ook op de hellingen van Brakel, Zwalm en Zottegem was het opletten voor modder die van de braakliggende akkers stroomde. In Zottegem kreeg de brandweer ’s middags al een oproep voor modder op het kruispunt van de Roter met de Kortendries in Sint-Goriks-Oudenhove. Ook vanuit diverse Zwalmse deelgemeenten kwamen heel wat oproepen binnen. De brandweer van Brakel kreeg een oproep voor wateroverlast in de Perlinkweg in Zegelsem. De hele dag stroomde ook modder van een akker langs de Lepelstraat in Michelbeke.

De Gauwstraat in Bazel (Kruibeke) was eveneens afgesloten door wateroverlast, maar één koppel reed toch door met hun auto – een lage Mazda MX-5 nota bene – en belandde in de gracht. Een buur schoot hen te hulp en trok de auto er met zijn tractor uit.

© pvs

In Oordegem (Lede) kwam een busje van het buitengewoon onderwijs dinsdagavond vast te zitten in een gracht naast een ondergelopen straat. Niemand raakte gewond.

Ook in Sint-Laureins, in het Meetjesland, hadden veel straten te kampen met wateroverlast. De gemeente stuurde daarom een B-alert-bericht uit.

In Lebbeke kwamen de volle vijftien straten onder water te staan. De meeste huizen bleven wel gespaard, mede doordat de brandweer druk in de weer was met op de kritieke plekken zandzakjes aan te voeren.

In Dendermonde liep de voetgangerstunnel onder de sporen in het station onder. En dat is niet de eerste keer. Heel wat pendelaars uitten hun ongenoegen op de sociale media.

In Strijpen (Zottegem) bleef woensdag een kleuterschool dicht na wateroverlast. Dertig kindjes moesten thuisblijven.

LIMBURG

Door de aanhoudende en felle regen zijn dinsdagnamiddag enkele straten blank komen te staan in Genk, Hasselt en Halen. De problemen bleven overal beperkt.

De brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg heeft dinsdag vanaf de middag tot 20 uur ’s avonds ongeveer dertig interventies te verwerken gekregen inzake wateroverlast. De meeste interventies situeren zich in en rond Hasselt, zoals Kuringen, Kermt en Spalbeek.

Aan de scholencampus ‘Elfde Linie’ in Hasselt kwam de Vilderstraat tussen de twee scholen van GO Next compleet blank te staan. Verstopte rioleringen leidden ertoe dat niemand het droog hield, ook fiets- en voetgangerspaden stonden onder water.

De Vilderstraat in Hasselt stond blank.© dj

In Halen werd de brandweer opgeroepen voor de Bloemendaalstraat die onder water stond.

Brandweer Oost-Limburg kreeg vier oproepen binnen. De Guillaume Lambertlaan tussen de Genkse deelgemeenten Waterschei en Zwartberg stond blank. Water versperde ook de doorgang van de Noordlaan in Winterslag. In Waterschei stond de André Dumontlaan blank en er was nog wateroverlast op het gekende kruispunt van de Vennestraat en de Bergbeemdstraat onder de brug.

WEST-VLAANDEREN

De hevige regenval zorgt niet enkel in de Westhoek, maar ook elders in West-Vlaanderen voor serieuze wateroverlast. Voorlopig blijven de woningen gespaard, maar verschillende straten staan onder water. In Staden werd inmiddels een gedeelte van de Sint-Jansstraat, een belangrijke toegangsweg, afgesloten. In Roeselare staat een gedeelte van de Schaapbruggestraat onder water. De brandweer werd dinsdag ook verschillende keren opgeroepen naar Dadizele. Daar was er onder andere in de Azalealaan wateroverlast.

De Schaapbruggestraat in Roeselare werd afgesloten.© bfr

De Hulpverleningszone Fluvia kreeg dinsdag om 16 uur al 200 oproepen binnen voor wateroverlast. Vooral in Wevelgem waren er in de namiddag wat problemen met ondergelopen straten. Zo werd in Gullegem het kruispunt Klijtstraat en Daalstraat en ook pad Poezelhoek afgesloten. In Zwevegem werd dan weer de Kanaalweg tijdelijk afgesloten tussen de ovonde Stasegem en de rotonde aan de Deerlijkstraat.

De avondspits in en naar Torhout liep dinsdagavond volledig in het honderd. Oorzaak was de wateroverlast waardoor de R34, de belangrijkste toegangsweg naar de stad komende vanaf de E403, overstroomde. Dat leidde tot lange files, terwijl de oprit afgesloten werd.

Op de E403 van Lichtervelde richting Torhout belandde bij de afrit van Torhout een auto in de gracht.

LEES OOK. Auto slipt en belandt ondersteboven in gracht vol water, passant Jan (61) redt leven van slachtoffer: “Tientallen auto’s gepasseerd, maar niemand hielp”

In Harelbeke is er vooral hinder in Hulste waar enkele straten werden afgesloten. Ook de afrit van de A19 in Geluwe kon het vele water niet slikken en stond blank. Onder meer de Mosschaardstraat in Waregem en de verbonden Knokstraat in Vichte stonden door de hevige regenval weer onder water.

De afrit van de A19 in Geluwe liep dinsdag helemaal onder water. Ook zondag was dat al het geval.© © if

In Ingelmunster is de Lendeledebeek buiten haar oevers getreden waardoor de Duikerstraat op verschillende plaatse blank staat. Een bewoonster kreeg water binnen via de achterdeur. De brandweer kwam zandzakjes leveren.

Een week na de evacuatie van een school in Watou dreigde dat scenario dinsdag aan de andere kant van de Westhoek: de speelplaats van gemeenteschool De Zonnebloem in Zonnebeke liep plots onder, waardoor leerlingen of leerkrachten niet meer naar buiten konden. De kinderen werden de hele dag binnengehouden en konden, toen na schooltijd het meeste water alweer was weggelopen, weer langs de schoolpoort huiswaarts. (lees verder onder de foto’s)

De ondergelopen speelplaats.© Thijs Pattyn

Nadat waterpeilen de voorbije dagen recordhoogtes bereikten in het IJzerbekken bleven buien in de loop van dinsdag over de regio trekken. Dat zorgde voor wateroverlast en tientallen oproepen voor Brandweer Westhoek in de hele hulpverleningszone. Tal van wegen en kelders liepen onder terwijl bewoners het water met man en macht probeerden buiten de houden met zandzakjes en andere mogelijke middelen. In Watou liep een school onder. Er wordt naar een oplossing gezocht voor de komende dagen.

LEES OOK. Westhoek krijgt opnieuw liters regen te verwerken: schoolkinderen zien water stijgen op speelplaats, brandweer krijgt tientallen oproepen binnen

ANTWERPEN

Brandweer Zone Antwerpen heeft dinsdag een vijftigtal oproepen gekregen voor wateroverlast en stormschade door windvlagen.

“Het zijn vooral meldingen over straten die onder water kwamen te staan. Zo werd bijvoorbeeld op de Vogelzanglaan aan Antwerp Expo tijdelijk één rijstrook afgesloten door wateroverlast. Ook de Tijsmanstunnel richting Nederland stond even onder water en werd tijdelijk afgesloten om het water weg te krijgen. Soms was er ook hinder bij mensen thuis, waar het water langs het dak of de kelder binnen kwam”, zegt woordvoerster Jasmine O van de brandweer.

In de Rupelstreek was vooral Boom zwaar getroffen. Zo liep een deel van het industriegebied onder water. Vooral in de buurt van het bedrijf Vlotter was er heel wat wateroverlast en liep de los- en laadkade onder water. De brandweer zette het groot watertransport in om het overtollige water weg te pompen richting Rupel. Daarvoor sloot de politie de Broekweg in beide richtingen af. Het verkeer dat vanuit Boom richting Niel moest, moest daardoor omrijden via de N177. Ook op de ’s Herenbaan was er wateroverlast en werd de rijbaan afgesloten. Zelfs de vijvers in het park van Boom traden buiten hun oevers.

De Rupeltunnel tussen Willebroek en Boom werd dinsdag in de vooravond eveneens afgesloten door wateroverlast. Bovendien gebeurde er bij het uitkomen van de tunnel een ongeval. Het verkeer richting Antwerpen moest daardoor bovengronds omrijden via de Boulevardbrug. Dat zorgde voor een enorme file. Zelfs toen de Rupeltunnel opnieuw werd opengesteld bleef het stapvoets rijden richting Antwerpen. De Rupeltunnel richting Brussel was wel nog vrij, maar ook daar was er sprake van veel water op de rijbaan.

Op de A12 in Boom stond heel wat water op het wegdek en ook in de Antwerpsestraat – boven de sleuf – was het stapvoets rijden.© Bart Roggeman

Door de waterellende in de regio Boom was het aanschuiven in de sleuf van de A12, maar ook bovengronds in de Antwerpsestraat.

Zware pompen

Ook in Rumst waren er verschillende meldingen van wateroverlast. Onder meer de fietstunnel vlak bij het AZ Rivierenland in Reet stond helemaal onder water. In Klein-Willebroek pompte de brandweer dan weer volop overtollig water in de Rupel. Een wachtbekken vlakbij was er helemaal volgelopen. “En door het hoge tij op de Rupel kon het water via de natuurlijke weg niet naar daar afvloeien. Om te vermijden dat het water woningen in de buurt zou bedreigen hebben we zware pompen ingezet om alles over het jaagpad in de Rupel te pompen”, licht majoor Jan De Borger van brandweerzone Rivierenland toe. In Willebroek was er onder meer wateroverlast op de Boomsesteenweg en in de Hoeikensstraat. (lees verder onder de foto)

In Klein-Willebroek pompte de brandweer water weg uit een opvangbekken om te vermijden dat er woningen bedreigd zouden worden.© Theo Derkinderen

De wateroverlast in de Duffelse Rechtstraat.© rr

Bij de hulpdiensten en politie liepen verschillende meldingen binnen van auto’s die met onaangepaste snelheid door de ondergelopen straten reden. “Wie in een straat rijdt die met wateroverlast te kampen heeft, doet er het beste aan om zijn snelheid aan te passen en liefst nog de straat te mijden. Op die manier vermijd je dat het water tot tegen de gevels van de woningen loopt of zelfs binnenloopt”, laat de brandweer weten.

Beken buiten hun oevers

In Bornem bleven de Platte Heegtestraat en Oppuursesteenweg – de verbindingsweg tussen Bornem en Oppuurs – enkele uren afgesloten omdat de beken buiten hun oevers waren getreden.

In Lier was er onder meer waterellende op de Lispersteenweg en Berlaarsesteenweg.

In de Rechtstraat in Duffel kwamen verschillende oproepen binnen over wateroverlast. De rijbaan kwam volledig onder water te staan. Ook in enkele woningen liep water binnen.

VLAAMS-BRABANT

In Vlaams-Brabant en Brussel moest de brandweer vooral verstopte rioolputten vrijmaken zodat het water kon weglopen. De avondspits verliep erg verstoord met lange files op de Ring.

De Roemeense scheidsrechter Marian Alexandru Barbu en zijn assistenten voeren dinsdagavond nog een keuring uit van het veld in het Koning Boudewijnstadion, dat het de voorbije dagen zwaar te verduren kreeg vanwege de hevige regenval. De kans bestaat dat de match wordt afgelast.

In Haacht liep het water enkele huizen langs de Provinciesteenweg binnen. De Leibeek kon het water niet slikken.

LEES OOK. Vriendschappelijke wedstrijd Rode Duivels in gevaar door slechte staat van het veld in Koning Boudewijnstadion

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen