Ga naar de inhoud

Bondscoach toont begrip voor ingekort veldritprogramma Wout van Aert: "Alles rijden, lukt niet meer"

 di 14 november 2023 20:51
Sven Vanthourenhout en Wout van Aert
Bondscoach Sven Vanthourenhout en Wout van Aert.

Het ziet ernaar uit dat Wout van Aert dit seizoen hoogstens 10 veldritten rijdt, van het BK of WK is zelfs geen sprake. "Hoe graag we hem ook in het veld willen zien, het is zijn hoofdberoep niet meer", weet bondscoach Sven Vanthourenhout.

Jumbo-Visma heeft vandaag het crossprogramma van Wout van Aert bekendgemaakt. Meer dan 10 wedstrijden staan (voorlopig) niet in zijn agenda.

 

Sven Vanthourenhout valt niet uit de lucht. "De laatste weken heb ik Wout niet gehoord, maar die gesprekken hebben we in de zomer al gehad. Zijn programma is geen verrassing voor mij", reageert de bondscoach.

 

"Crossen is niet langer het hoofdberoep van toprenners zoals Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock", stelt ook Vanthourenhout vast. "De veldritten zijn geen doel meer voor hen."

 

"Dat Van der Poel en Van Aert keuzes maken, moet je aanvaarden", vindt hij.

 

"Hoe graag we ze ook in het veld willen zien, we kijken er ook naar uit om ze te zien koersen in de Ronde, in de Tour en op het WK wegwielrennen. En alles rijden, lukt niet. Dat is verleden tijd."

 

Van Aert nam de beslissing "met pijn in het hart" om nog beter voor de dag te komen in de klassiekers.

 

Vanthourenhout: "Deze beslissing gaat zeker helpen om weer een zeer hoog niveau te halen. Wout gaat zeker op zijn best zijn, maar de koers winnen kan er maar een."

De veldritten zijn geen doel meer voor hen, ze komen er eerder wattages draaien.

Sven Vanthourenhout

"Verwacht Wout niet op hetzelfde niveau als vorig jaar"

Vorig seizoen schitterde Wout van Aert met 9 zeges op 14 crossen. Wanneer hij niet won, werd hij tweede. 

 

"Wout degradeerde meteen het hele veld", zag Sven Vanthourenhout. "Dat was indrukwekkend, ook hoe hij nadien duels met Mathieu van der Poel en Tom Pidcock won."


"Nu zie ik het anders verlopen. Van der Poel zal zijn regenboogtrui willen laten schitteren. En Wout verwacht ik niet op het niveau van vorig seizoen. Het zou me verbazen als hij weer zo uit de startblokken schiet."

 

Afspraak op 9 december in Essen. Of nog beter: op 22 december in Mol voor het eerste duel met de wereldkampioen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: