Sergej Chadzjikoerbanov tijdens zijn proces in 2014.
Copyright 2014 The Associated Press. All rights reserved

Medeplichtige aan moord op Russische journaliste Anna Politkovskaja krijgt gratie van president Poetin na missie in Oekraïne

In Rusland heeft een medeplichtige aan de moord op onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja gratie gekregen van president Vladimir Poetin. De man heeft voor Rusland in Oekraïne gevochten en moet daardoor niet naar de gevangenis terugkeren. 

Sergej Chadzjikoerbanov, een voormalige politieagent, kreeg in 2014 20 jaar cel voor zijn rol in de moord op de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja. Hij werd schuldig bevonden aan het voorzien van logistieke steun voor de moord.

Na de start van de grootschalige Russische invasie in Oekraïne werd hij net zoals veel andere Russische gevangenen naar het front in Oekraïne gestuurd. Na een missie van zes maanden mocht hij naar Rusland terugkeren en nu heeft hij in ruil gratie gekregen van de Russische president. Volgens sommige bronnen zou hij ook na zijn gratie in het leger blijven dienen.

De familie van Politkovskaja en haar toenmalige werkgever, de Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta, reageren geschokt op de beslissing en hebben het over een "monsterlijk onrecht". Ze hekelen ook dat niemand van hen op de hoogte is gebracht.

Een vrouw legt een bloem neer aan een portret van Anna Politkovskaja in Moskou (foto 2009).

Criticus van Poetin

Anna Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten in de lift van haar appartementsgebouw in Moskou. Ze was toen 48. De journaliste was in die tijd een van de belangrijkste critici van president Poetin en berichtte ook vaak over mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Haar dood veroorzaakte wereldwijd opschudding. In 2014, bijna 8 jaar na de moord, werden in totaal 5 verdachten veroordeeld. Twee mannen, onder wie de man die de trekker overhaalde, kregen levenslang. De drie anderen werden respectievelijk tot 12, 14 en 20 jaar (de voormalige politieman) veroordeeld.

De opdrachtgevers zijn nooit gevonden. Omdat Politkovskaja ook kritisch berichtte over de door Moskou gesteunde machthebbers in Tsjetsjenië, in de laatste jaren voor haar dood waren dat de Kadyrovs, wordt in de richting gewezen van de huidige Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. Hij ontpopte zich tot een van de loyaalste bondgenoten van Poetin en wordt ook met andere (politieke) moorden op critici van Poetin in verband gebracht.

Regels voor pers verstrengd

Novaja Gazeta, de krant waar Politkovskaja destijds voor schreef, heeft inmiddels haar werkzaamheden in Rusland zelf stopgezet en werkt nu vanuit het buitenland, wegens de steeds strengere regels in Rusland omtrent de verslaggeving over de oorlog in Oekraïne. De hoofdredacteur van de Krant, Dmitri Moeratov, kreeg in 2021 de Nobelprijs voor de Vrede.

Vandaag zijn de regels voor de pers overigens zo mogelijk nog wat meer verstrengd - en dat in het licht van de presidentsverkiezingen in maart volgend jaar. Volgens een nieuw decreet dat vandaag gepubliceerd werd op de website van de Russische regering, zullen journalisten die niet voor geregistreerde media werken geen bijeenkomsten van kiescomités mogen bijwonen. En enkel wie volgens de wet daartoe het recht heeft, zal foto's mogen maken en beelden mogen draaien in stembureaus. 

Heel wat bloggers, onafhankelijke journalisten en medewerkers van Russische media die vanuit het buitenland werken, vallen daardoor uit de boot en zullen niet van op de eerste rij kunnen berichten over de stembusgang en het tellen van de stemmen.

Meest gelezen