Een Oekraïense soldaat krijgt medische hulp in de regio Donetsk.© REUTERS

Russische troepen zetten Oekraïners onder druk bij Donetsk: “18 aanvallen afgeslagen”

Volgens Kiev proberen Russische troepen met verschillende aanvallen Oekraïense eenheden uit hun posities rond de stad Donetsk te verdrijven. Er waren dinsdag 57 gevechten langs het hele front, meldt de Oekraïense generale staf in zijn situatierapport.

mts
Bron: BELGA

Oekraïne heeft naar eigen zeggen alleen al bij de steden Marjinka en Novomysjajlivka ten westen van Donetsk achttien aanvallen afgeslagen. Nog eens vijftien aanvallen werden afgeslagen rond de stad Avdiivka in het noorden van Donetsk, aldus het rapport. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Donetsk, het centrum van de Oost-Oekraïense kolen- en staalregio Donbass met iets minder dan een miljoen inwoners, is sinds 2014 in handen van door Rusland gecontroleerde troepen. Sindsdien loopt de frontlinie dicht langs de stad en heeft het Oekraïense leger er zwaar versterkte posities. Hierdoor is de frontlinie nauwelijks veranderd, zelfs niet nadat de grootschalige Russische invasie in 2022 begon.

In de afgelopen weken heeft het Russische leger zijn aanvallen in de regio opgevoerd. De volledige verovering van de Donetsk-regio, die Rusland als zijn grondgebied beschouwt, is een van de doelen van Moskou in deze oorlog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer