Freepik.com

Digitaal betalen is populair: hoe doe je dat veilig met QR-codes?

Digitaal betalen – met de bankkaart, contactloos of met de smartphone – is goed ingeburgerd in ons land. Vier op vijf mensen doen al aan contactloos betalen. Mobiel betalen is vooral populair bij jongeren, blijkt uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Ook de QR-code is een veelgebruikte betaalmanier. Woordvoerder Isabelle Marchand legt uit hoe je ze op een veilige manier kunt gebruiken.

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van 'WinWin', Iedereen Digihelper, van 9 tot 12 uur op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Je kan digitaal betalen met je bankkaart en je pincode of contactloos door je kaart of telefoon tegen de betaalterminal te houden. Je kan ook betalen met je bankapp, door middel van een QR-code of met je kaartlezer.

Vroeger kon je al eens met het schaamrood op je wangen aan de kassa staan, omdat je je bankkaart niet bij had. "Nu lukt betalen in de winkel ook vaak met een QR-code die je kan scannen met je bankapp of de betaalapp Payconiq. Ook rekeningen vereffenen tussen vrienden, na een restaurantbezoek bijvoorbeeld, gaat vlot met een QR-code. Bovendien kan dat ook op afstand gebeuren, bijvoorbeeld met een uitnodiging via Whatsapp of e-mail", zegt de woordvoerder van Febelfin.

QR-code scannen

Een QR-code is niet meer dan een link, weergegeven als een soort van vierkante barcode van zwart-witte blokjes. "Een QR-code is op zich niet gevaarlijk, maar er bestaan ook al frauduleuze QR-codes. Die leiden dan naar websites die je proberen op te lichten. Bij facturen bijvoorbeeld moet je altijd extra aandachtig zijn", aldus Marchand. Het is dus verstandig om voorzichtig en kritisch te zijn bij het scannen van QR-codes, maar het is niet nodig om ze te vermijden.

Beluister hier het gesprek met Febelfin over valse QR-codes op een factuur

Hoe kan je frauduleuze QR-codes van goede onderscheiden?

  • De meeste smartphones laten eerst het webadres zien vooraleer de link geopend wordt. Bekijk dit webadres zorgvuldig. Een verkorte link (zoals bit.ly) in een QR-code is verdacht. 
  • Wees voorzichtig met het invullen van persoonlijke informatie nadat je een QR-code hebt gescand.
  • Zorg ervoor dat de beveiligingssoftware op je smartphone of pc up-to-date is. 
  • Wees altijd voorzichtig als iemand je vraagt om een QR-code te scannen.
  • Als de QR-code automatisch een overschrijving aanmaakt, kijk dan eerst nog eens het rekeningnummer na.
  • Ontvang je een betalingsverzoek met een QR-code, gebruik altijd een officiële applicatie zoals Payconiq of je bankapp.
  • Kijk goed naar de QR-code zelf. Als er een sticker over een QR-code op een officiële kaart of poster plakt, dan kan dit een teken zijn van fraude.

Wat als je toch een frauduleuze QR-code hebt gescand?

  • Het scannen van een malafide QR-code zelf is meestal niet het grootste gevaar. Pas als je daardoor gegevens deelt of gevaarlijke software downloadt kan het gevaarlijk worden.
  • Wordt er naar jouw gegevens gevraagd? Vul de velden niet verder in en breek elke interactie af.
  • Geef geen persoonlijke codes door en download geen applicaties als daar om gevraagd wordt.
  • Als je een wachtwoord doorgaf dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan meteen. Stuur verdachte berichten door naar safeonweb.be.

Meest gelezen