JH

Antwerpen start met winteropvang en verdubbelt aantal plaatsen voor daklozen

In de stad Antwerpen worden vanaf vandaag extra plaatsen gecreëerd voor daklozen in de winteropvang. Van 15 november tot eind maart zijn er 212 plaatsen, meer dan een verdubbeling van de oorspronkelijke 105. 

Nu de winter eraan komt en het buiten kouder wordt, zijn daklozen nog meer dan anders op zoek naar een plaats om te overnachten. Daarom schaalt het Antwerpse CAW de plaatsen in de nachtopvang op van 105 naar 212 bedden. Daarnaast wordt er ook meer hulpverlening voorzien, zoals verpleegkundigen in de opvang.

De nachtopvang is er enkel voor meerderjarigen die nergens meer terecht kunnen, zowel mannen als vrouwen. "Via bijvoorbeeld onze inloopcentra of ons outreachteam dat op straat rondloopt, komen die mensen bij ons terecht", vertelt Hellen Renders, beleidscoördinator van CAW Antwerpen. "Dan bekijken we of een slaapplaats een antwoord is op hun problemen."

Ook mensen zonder papieren kunnen terecht in de winteropvang. "We bekijken gedurende onze winterperiode hoeveel vraag er is van mensen zonder wettig verblijf", gaat Hellen Renders verder. "Het is niet zo dat op de eerste dag meteen al die plaatsen bezet zijn." Normaal gezien stopt de winteropvang eind maart. Afhankelijk van het weer kan dat nog verlengd worden.

Meest gelezen