Foto: Belga

Arbeiders distributiecentra leggen werk neer: "Acties zullen voelbaar zijn in de supermarkten"

De vakbonden voeren vandaag acties aan de distributiecentra van de supermarkten. Ze willen daarmee hun onvrede tonen over de vastgelopen sectorale onderhandelingen over een koopkrachtpremie voor de arbeiders in de sector. De acties zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de levering van bepaalde producten aan supermarkten in het hele land. 

De staking in de distributiesector komt niet uit de lucht gevallen. Het overleg over een sectoraal akkoord zit al sinds september in het slop en de werkgevers blijven volgens de vakbonden doof voor de vragen van de werknemers.

Onderwerp van discussie: een koopkrachtpremie voor de arbeiders. "Wij willen 250 euro voor alle mensen en de mogelijkheid om te onderhandelen over grotere bedragen in de bedrijven die het goed doen", zegt Steve Rosseel van de christelijke vakbond ACV in "De ochtend" op Radio 1.

Afgelopen vrijdag zaten de vakbonden voor de achtste keer samen met de werkgevers, maar tot een akkoord kwam het ook deze keer niet. Het voorstel van de werkgevers dat nu op tafel ligt, zou volgens de vakbonden neerkomen op een premie van nog geen 150 euro voor twee derde van de arbeiders. "Zo'n 10 euro per maand, dat vinden de mensen onvoldoende", aldus Rosseel.

Mogelijk vindt volgende week een nieuw overleg plaats, maar de vakbonden koesteren weinig hoop dat er dan wel een doorbraak komt en daarom wordt er vandaag en ook komende woensdag (22 november) gestaakt.

De vakbonden dreigen ook met bijkomende acties rond de eindejaarsperiode. "Als we meer dan acht keer moeten samenkomen over een bescheiden bedrag dat in veel sectoren wel wordt toegekend, dan denken we dat het tijd is om een signaal te sturen."

Lege winkelrekken?

Handelsfederatie Comeos betreurt de acties en noemt ze volstrekt onredelijk. De federatie wijst erop dat de sector onder druk staat: volgens officiële cijfers is de winstmarge van de Belgische supermarkten het voorbije jaar gedaald tot een historisch dieptepunt van 1,29 procent. 

Rosseel begrijpt dat de acties niet prettig zijn, maar blijft op zijn strepen staan: "Het is inderdaad minder dan de voorbije jaren, maar de coronajaren waren absolute topjaren voor de sector en we zien ook dat er veel winsten worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het personeel wil nu ook een deel van de koek." De discussie gaat volgens hem ook om "een bescheiden bedrag": "Amper een halve euro netto per dag voor de komende twee jaar."

Heel veel mensen zijn niet aanwezig op de werkvloer en dat zal tot problemen leiden in de winkels
Steve Rosseel, christelijke vakbond ACV

De acties vinden plaats aan distributiecentra in het hele land en dat zullen de winkels en de consumenten voelen. "De acties worden goed opgevolgd, van in Roeselare tot in Turnhout en zelfs in Brussel en Wallonië", zei Rosseel vanmorgen in "De ochtend".

"Het toont aan dat onze eisen weerspiegelen wat er leeft op de vloer. Heel veel mensen zijn niet aanwezig op de werkvloer en dat zal tot problemen leiden in de winkels." Want door de acties zullen waarschijnlijk heel wat leveringen niet tot in de winkels geraken en zullen dus ook bepaalde producten vandaag niet in de winkelrekken belanden. 

Meest gelezen