© rvb

Coca-Cola lanceert nieuw systeem: binnenkort koop je de frisdrank zonder verpakking

Coca-Cola lanceert volgend jaar een nieuw systeem waarbij je de frisdrank koopt zonder verpakking. In tankstations of op het werk tap je die in een speciale herbruikbare fles met als doel de afvalberg te verkleinen.

Chris Snick

“Verpakkingen vertegenwoordigen vandaag ruim 40 procent van onze CO2-voetafdruk”, klinkt het bij Coca-Cola, dat het systeem dinsdag voorstelde in hun innovatiecentrum in Anderlecht. “Daar willen we in snoeien. Tegen 2025 willen we dat 100 procent van onze verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar zijn. En voor elk blikje of flesje dat we verkopen, zullen we er tegen 2030 eentje inzamelen of recycleren.”

Maar ze zetten ook in op verkoop zonder verpakking. “Het systeem met bekers in pakweg de cinema breiden we uit met herbruikbare flessen die speciaal gemaakt zijn voor de koolzuurhoudende dranken”, zegt Diego Lugagne, Packaging Innovation Manager Europe. “We ontwikkelden hier in Anderlecht een toestel dat we volgend jaar lanceren op de Olympische Spelen in Parijs en momenteel ook al testen in ons land.” Het is de bedoeling dat ze het hier ook écht uitrollen, alleen staat daar nog geen exacte timing op. “Dat kan in tankstations of op het werk zijn. Plaatsen met een hoge verkoop omdat de houdbaarheid in zo’n toestel de helft korter is dan in een flesje of blik.” Het verschil met een ‘gewone’ herbruikbare fles, zoals Dopper, zit ‘m in de ventielen in het deksel. Die voorkomen dat de koolzuurhoudende drank door te hoge druk uit de fles spuit.

Papieren fles

Het idee is simpel: verkoop je frisdrank zonder verpakking, dan sluit je direct het risico uit dat die ergens rondslingert. Maar het is niet de bedoeling dat het systeem vroeg of laat de klassieke verkoop van blikjes of flesjes vervangt. “Voor elke verpakking heb je een bepaald publiek of moment”, zegt Lugagne. “Wel is het zaak om met elke verpakking ook voor een ecologische oplossing te zorgen.” Daarom zien ze ook naar papieren flessen, zoals Carlsberg die heeft. “Al is Coca-Cola in zo’n fles nog niet voor morgen”, zegt Lugagne. “Daar zitten veel bubbels in – meer dan in bier – zodat je vanbinnen altijd een plastic coating nodig hebt. Er is nog veel research nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer