Notarissen vragen om uniformering van attesten: “Wildgroei leidt tot vertragingen”

Notarissen worden geconfronteerd met een wildgroei aan attesten, die ook nog eens per regio kunnen verschillen. De Federatie van Notarissen (Fednot) vraagt daarom om uniformering. Dat vertelde Katrin Roggeman, voorzitter van Fednot in Brussel.


Beluister hier het volledige interview met Katrin Roggeman:


Waarom is dit belangrijk?

Door verschillende regelgeving per gewest (onder andere bij het aantonen van de energiezuinigheid van een woning), krijgen notarissen met meer papierwerk te maken. De gewesten en soms ook de gemeenten interpreteren hun bevoegdheden elk op hun eigen manier.
  • Roggeman legt uit: “De moeilijkheid is dat de aanwezigheid van attesten in verschillende dossiers op verschillende manieren vereist is. Regionaal wordt niet voor elke transactie hetzelfde attest gevraagd. Dat maakt het voor notarissen moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.”
  • “Anderzijds is het aantal attesten in de laatste twintig jaar gigantisch toegenomen. De voorbereiding van een akte begint ook veel meer tijd in beslag te nemen. Al die attesten moeten niet alleen aangevraagd worden, maar tevens ook geanalyseerd worden.”
  • “Er moet een uniformering komen: voor dezelfde transactie moet hetzelfde attest gelden. Vooral een uniformering op federaal vlak, in de mate van het mogelijke”, aldus Roggeman.

Verhoogde werklast

  • De vraag is ook of deze attesten makkelijk bekomen kunnen worden door de particulieren die ze bij de notaris moeten voorleggen.
  • Volgens Jan Sap, de CEO van Fednot, “dringt 82 procent van de notarissen aan op de (telefonische) bereikbaarheid van een dossierbeheerder bij de administratie, om bijvoorbeeld een laatste obstakel in het dossier van een klant op te lossen.”
  • “Het wordt steeds moeilijker voor notarissen en hun medewerkers om aan burgers uit te leggen waarom bijvoorbeeld een vastgoedtransactie zo lang duurt”, haalt hij aan.
  • “Het bekomen van attesten gaat snel en voor een groot deel op digitale wijze”, meent Roggeman. “Dat is echt een stap vooruit. Maar als het aantal attesten dat gevraagd moet worden, toeneemt, dan verhoogt dat opnieuw de werklast. En als nog eens de analyse en de toepassing verschillend is, dan zijn we weer terug bij af.”

(evb)

Meer