Radio 2

Stad Antwerpen zet extra in op strijd tegen sluikstort, burgemeester De Wever (N-VA) vraagt hogere boetes  

De stad Antwerpen zet extra in op de strijd tegen sluikstort met meer controleacties. Vorig jaar steeg het aantal boetes voor sluikstorten in Antwerpen tot bijna 3.000, meer dan het dubbele in vergelijking met 2019. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil dat GAS-boetes hiervoor kunnen worden opgetrokken tot 1.000 euro.

In 2022 werd er maar liefst 9.863 ton aan sluikstort opgehaald door de reinigingsdiensten van de stad Antwerpen. Dagelijks rijden er vijftien huisvuilwagens rond specifiek voor sluikstort, zwerfvuil en het legen van openbare vuilnisbakken. "Sluikstorters zijn de vetzakken van onze samenleving", zegt Els van Doesburg (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud. "Ze gaan er vanuit dat de kabouters dat wel komen opkuisen."

Om die sluikstorters te vatten en te beboeten, houdt de stad verschillende XL-acties. Hierbij werken verschillende diensten samen: de huisvuilophaling van stadsreiniging, een sluikstortteam van stadstoezicht, de lokale buurtregie en het wijkteam van Politiezone Antwerpen. In 2023 werden er 28 van die acties georganiseerd en staan er nog 4 op de planning.

Zoeken naar namen

De schepen liep vandaag samen met de burgemeester mee met zo'n actie op de Bredabaan. "We rijden rond met de vuilniswagen en rapen verschillende vuilniszakken op", vertelt de schepen. "Die zakken snijden we open om helemaal te doorzoeken naar de identiteit van de sluikstorter. We zoeken bijvoorbeeld naar een naam op een enveloppe of een medisch voorschrift. Zo identificeren we de dader."

Schepen Els van Doesburg (N-VA).
Radio 2

De politie stelt vervolgens een pv op en de sluikstorter krijgt een GAS-boete tot maximum 350 euro. In 2022 werden er bijna 3.000 boetes uitgeschreven voor sluikstort in Antwerpen, veel meer dan de 1.400 in 2019. "Bovenop die GAS-boete moet de dader ook nog 100 tot 150 euro betalen voor het verwijderen van de sluikstort", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Ik wil dat die GAS-boetes nog verhoogd worden, tot maximum 1.000 euro, omdat je recidivisten altijd zwaarder moet straffen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) stelt een verhoging tot 500 euro voor, maar dat mag meer zijn."

Ik wil dat GAS-boetes voor sluikstorters verhoogd kunnen worden tot 1.000 euro

Bart De Wever (N-VA), burgemeester

Naast deze XL-acties, die de stad graag een keer per week zou organiseren, worden er ook mobiele camera's geplaatst en wordt artificiële intelligentie ingezet om de pakkans te vergroten. "We vragen gewoon aan iedereen om normaal te doen", aldus schepen van Doesburg. "Het zijn onze mannen en vrouwen van stadsreiniging die de straten telkens opnieuw proper houden. Tijdens deze Week van het Afvalteam wil ik hen daarvoor uitdrukkelijk bedanken."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA).
Radio 2

Meest gelezen