© REUTERS

Treinconstructeur Alstom wil 1.500 banen schrappen

Het in financiële moeilijkheden verkerende Alstom wil fors snoeien in zijn schulden. De Franse treinconstructeur bekijkt daarvoor de verkoop van bedrijfsonderdelen en wil ook besparen door 1.500 banen te schrappen.

lto
Bron: BELGA

Alstom wil zijn schuldenberg afbouwen met 2 miljard euro tegen maart 2025. De verkoop van bedrijfsonderdelen moet 500 miljoen tot 1 miljard euro opleveren. Het bedrijf wil ook kosten besparen door banen te schrappen: het gaat om 1.500 voltijdse jobs, “bijna 10 procent van alle commerciële en administratieve functies”.

Welke onderdelen Alstom precies wil verkopen en waar het bedrijf in zijn personeelsbestand wil snijden, wordt pas later bekendgemaakt. Wat de ingreep betekent voor de Belgische activiteiten van de groep, die onder meer de M7-dubbeldekrijtuigen bouwt voor spoorwegmaatschappij NMBS, is dus nog niet duidelijk.

Ook in België

In België stelt Alstom volgens een woordvoerster 2.250 mensen tewerk. Het gaat om zowat 800 mensen op de site in Brugge (productie en onderhoud), 1.430 in Charleroi en Fleurus (productie, onderhoud en onderzoek en ontwikkeling) en 20 op het hoofdkantoor in Brussel.

Begin oktober waarschuwde Alstom dat het in zijn lopende boekjaar een negatieve kasstroom van 500 à 750 miljoen euro verwacht, nadat het eerder nog uitging van een “significant positieve” kasstroom. Het eerste fiscaal halfjaar dook de kasstroom 1,15 miljard euro in het rood. Het bedrijf wijst onder meer naar vertragingen die zijn opgelopen bij een groot Brits order van enkele honderden treinen.

Het zijn met name de spooractiviteiten van het Canadese Bombardier die Alstom bijna drie jaar geleden overnam - het gaat onder andere om de site in Brugge - die de Franse treinbouwer hoofdbrekens bezorgen. Alstom hekelde eerder al mismanagement onder Bombardier dat heeft geleid tot vertragingen bij bestellingen en hogere kosten om die op te leveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer