Direct naar artikelinhoud
NieuwsWateroverlast

‘Blijf best binnen’: West-Vlaams gouverneur waarschuwt voor overstromingen, 25 woningen preventief geëvacueerd

‘Blijf best binnen’: West-Vlaams gouverneur waarschuwt voor overstromingen, 25 woningen preventief geëvacueerd
Beeld Benny Proot

West-Vlaams gouverneur heeft deze avond via Be-Alert gewaarschuwd voor overstromingen morgen: ‘Blijf best binnen.’ Er is een noodnummer geactiveerd en in de Westhoek zijn zo’n 25 woningen preventief geëvacueerd. Ook in Oost-Vlaanderen is het provinciale rampenplan afgekondigd.

Naar aanleiding van de aanhoudende wateroverlast is in West-Vlaanderen sinds deze avond een noodnummer actief. Iedereen kan met zijn vragen over de wateroverlast terecht op het nummer 0800/14 689. Het noodnummer blijft ten minste tot en met donderdag 16 november om 19 uur operationeel.

Zandzakken kunnen nog steeds aangevraagd worden via www.1722.be of door te bellen naar 1722. Ook met niet-dringende hulpvragen voor de brandweer is het aangewezen om 1722 te bellen. Op die manier kan het noodnummer 112 voorbehouden worden voor de levensbedreigende situaties.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, die intussen terug in het land is, waarschuwt via Be-Alert voor overstromingen: “Boodschap nummer bij één bij regen en wateroverlast: blijf best binnen. Ga enkel naar buiten als het echt niet anders kan. Laat kinderen niet buiten spelen. Jouw veiligheid en de veiligheid van jouw naasten zijn immers prioritair. Als je toch buiten moet: er werd aan Fluvius gevraagd om tot zondagavond 19 november de straatlichten te laten branden. Dit voor de veiligheid.”

In de West-Vlaamse dorpen Woumen en Merkem, deelgemeentes van Diksmuide en Houthulst, zijn eerder vandaag de bewoners van een vijfentwintigtal woningen preventief geëvacueerd. Dat meldt de brandweerzone Westhoek. De hoge waterstand aan de winterdijk blijft een bedreiging. De getroffen bewoners worden opgevangen in OC Heuvelhuis in Klerken (Houthulst).

Twitter bericht wordt geladen...

Verdere evacuaties zijn momenteel niet nodig, wel werkt de provincie aan verschillende noodscenario’s om de bevolking te evacueren. Dat heeft waarnemend gouverneur Anne Martens eerder vandaag gezegd op een persconferentie van het crisiscentrum. “Als er morgen regen valt, zullen we te maken hebben met de overstromingen”, zegt Martens, die benadrukt dat deze wateroverlast ongezien is. Het KMI waarschuwt alvast voor lokaal meer dan 25 millimeter regen in 24 uur in In West-Vlaanderen: “Gezien de grote problemen die er plaatselijk al zijn, geven we daar code geel.”

In dat kader wordt nog steeds vooral ingezet op het lozen van water richting de Noordzee. “We zetten maximaal in op pompen, maar op een bepaald moment hebben pompen geen zin meer. Daar zitten we op onze limieten.”

Alarmdrempels overschreden

Brandweer Westhoek kreeg sinds dinsdagmiddag 350 bijkomende interventies te verwerken, maar ook in de rest van de provincie kregen de hulpdiensten heel wat oproepen voor wateroverlast. Lokaal werden pieken tot 40 liter neerslag per vierkante meter genoteerd.

Woensdag werden op de IJzer en op de Leie opnieuw alarmdrempels overschreden. Zo zijn de pieken in Haringe vergelijkbaar met die van de vorige dagen. In Fintele werd de alarmdrempel overschreden en is de tendens stijgend. De alarmdrempel werd dan weer net niet overschreden in Stavele, Woumen en Roesbrugge. Op het kanaal Veurne-Duinkerke is wel een lichte daling merkbaar.

Momenteel wordt het Lo-kanaal maximaal ingezet om zoveel mogelijk water uit de IJzer af te voeren naar zee. De pompwerkzaamheden op diverse locaties worden voortgezet en in Nieuwpoort wordt met open sas geloosd.

Ook in de regio Ieper worden heel hoge waterstanden gemeten. Hetzelfde geldt voor de Grote Beverdijkvaart en in iets mindere mate voor de Leie in Menen. Ook in de Heulebeek is er een stijgende trend. Ten slotte zijn er ook hoge waterstanden vastgesteld in de Brugse Polders, maar dat zou nog niet problematisch zijn.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen heeft gouverneur Carina Van Cauter het provinciaal rampenplan afgekondigd. Deze namiddag was er overleg met de waterloopbeheerders, het KMI, de burgemeesters en de veiligheidsdiensten. De voorbije dagen viel er al veel regen, waardoor de waterpeilen hoog staan. Maar ook de komende dagen wordt nog veel regen voorspeld.

De inwoners krijgen de vraag om de communicatiekanalen van hun stad of gemeente goed in de gaten te houden, aangezien die lokaal ook maatregelen kunnen nemen. Verder wordt gevraagd om niet-essentiële verplaatsingen te vermijden als er veel regen is. Wie toch de baan op moet, houdt best voldoende afstand en rijdt beter niet in een straat die onder water staat.

Wie in een overstromingsgevoelig gebied woont, neemt best enkele voorzorgsmaatregelen. Breng huisdieren in veiligheid, bescherm belangrijke papieren en waardevolle voorwerpen tegen water, voorzie waterdichte materialen voor het keldergat en rioolputjes en maak greppels en goten schoon en vrij.

De brandweerkorpsen in de provincie moesten dinsdagavond vooral uitrukken voor straten die blank stonden en woningen die bedreigd werden. De provincie wijst erop dat mensen de hulplijn 1722 kunnen bereiken voor niet-levensbedreigende zaken.

Wateroverlast in Melden in Oost-Vlaanderen, beeld gemaakt op 14 november.Beeld Foto Ronny De Coster

Frankrijk

In Frankrijk geldt in verschillende regio’s code oranje vanwege het risico op overstromingen na hevige regenval. Een daarvan is de regio Pas-de-Calais in het noorden van Frankrijk, waar eerder nog code rood van kracht was. Straten in onder meer Saint-Etienne-au-Mont zijn ondergelopen. Ook geldt voor het departement Haute-Savoie in de Franse Alpen code oranje om het risico op overstromingen. Daar zijn verschillende wegen afgesloten.

De Franse weerdienst Météo-France voorspelde dinsdag en woensdag evenveel regen als er normaal in een hele maand valt.