Represented by ZUMA Press, Inc.

Frankrijk vaardigt internationaal aanhoudingsbevel uit tegen Syrische president Assad

Het Franse gerecht heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Syrische president Bachar al-Assad. Dat verneemt het Franse persagentschap AFP van gerechtelijke bronnen. Assad wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid voor chemische aanvallen in 2013 in Syrië waarbij meer dan 1.000 doden vielen. 

Op 21 augustus 2013 schrikken de inwoners van Oost-Ghouta, een verzameling voorstadjes van Damascus in handen van Syrische rebellen, uit hun slaap op door verschillende raketaanvallen. De raketten zijn gevuld met sarin, een zenuwgas waarvan een druppeltje op de huid al genoeg is om iemand binnen 5 minuten te doden. 

Er vallen tussen de 300 en 1.700 doden bij de aanval, waaronder veel vrouwen en kinderen. De aanval wordt toegeschreven aan het regime van de Syrische president Bachar al-Assad.

In Frankrijk loopt sinds 2021 een onderzoek naar de aanval, nadat verschillende organisaties een klacht hadden ingediend bij de gespecialiseerde eenheid voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden van het Gerechtelijk Tribunaal in Parijs. Het onderzoek van het Franse gerecht richt zich ook op de aanvallen die in de nacht van 4 op 5 augustus in Adra en Douma plaatsvonden en waarbij zo'n 450 gewonden vielen. 

"Historisch moment"

In dat onderzoek heeft het Franse gerecht nu vier internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd. Dat verneemt het Franse persagentschap AFP van gerechtelijke bronnen. De magistraten vaardigden een bevel uit voor de arrestatie van de Syrische president zelf, maar ook van zijn broer Maher Al-Assad (die een elite-eenheid van het Syrische leger leidt) én twee generaals (Ghassan Abbas en Bassam al-Hassan).

"Deze beslissing vormt een historisch juridisch precedent", reageert Mazen Darwish, oprichter en algemeen directeur van het Syrian Center for Media and Freedom Expression, een van de organisaties die klacht heeft ingediend in Parijs en zich burgerlijke partij heeft gesteld in het onderzoek. "Het is een nieuwe overwinning voor de slachtoffers, hun families en overlevenden, evenals een stap naar gerechtigheid en blijvende vrede in Syrië."

"Dit is een historisch moment. Het is de eerste keer dat een zittend staatshoofd het onderwerp is van een arrestatiebevel in een ander land voor misdaden tegen de menselijkheid", aldus Steve Kostas van het Open Society Justice Initiative dat zich ook burgerlijke partij heeft gesteld. 

"Met deze zaak heeft Frankrijk een kans om het principe vast te leggen dat er geen immuniteit bestaat voor de meest ernstige internationale misdaden, zelfs niet op het hoogste niveau."

Meerdere onderzoeken

De burgeroorlog die sinds 2011 woedt in Syrië heeft al het leven gekost aan meer dan een half miljoen inwoners. Het Syrische regime is het doelwit van meerdere gerechtelijke onderzoeken, ook in Europa. Naast Frankrijk onderzoeken ook Duitsland en Zweden of de Syrische regering oorlogsmisdaden heeft gepleegd.

In Frankrijk zal het eerste proces tegen verantwoordelijken van het Syrische regime plaatsvinden van 21 tot 24 mei in Parijs: drie hoge functionarissen van het regime van Bachar al-Assad zullen terechtstaan voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, voor de dood van twee Frans-Syrische burgers, Mazzen Dabbagh en zijn zoon Patrick, gearresteerd in 2013.

In een andere procedure, met betrekking tot een bombardement in 2017 in Deraa, zijn in oktober arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vier voormalige hooggeplaatste leiders van het Syrische leger. 

Meest gelezen