Verouderde smartphone of tablet? Mobiel bankieren zal binnenkort misschien niet meer lukken 

Heb je een oudere smartphone of tablet, dan bestaat de kans dat je binnenkort niet meer mobiel kan bankieren. Oudere toestellen kunnen vaak geen updates meer installeren en daardoor werken nieuwe bankapps niet meer. 

Xavier Taveirne is jouw WinWin-consumentenman. Deze week gaat er extra aandacht naar digitale inclusie, met extra lange afleveringen van 'WinWin', Iedereen Digihelper, van 9 tot 12 uur op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Kunnen banken geen rekening houden met de oudere softwareversies en ervoor zorgen dat hun app ook op die toestellen werkt? "De bank moet een bepaald moment een keuze maken: hun bankapp nog laten werken op oudere toestellen of beslissen om de bankapp te laten werken op nieuwere toestellen", zegt specialist consumententechnologie Bram Lodewijks van TechRadar Benelux. Met die laatste keuze kan de bank ook de veiligheid van haar klanten beter garanderen.

Niet alleen de schuld van de bank

Volgens Bram Lodewijks ligt de oorzaak dus deels, maar niet helemaal, bij de bank. "De bank moet een financiële afweging maken. Het kost een bank meer om een oude versie van hun bankapp nog te laten werken op een oud besturingssysteem. Zij weten dat slechts een klein percentage van hun klanten nog op een oude versie werkt. En dan is het goedkoper voor de bank om hun bankapp op nieuwere toestellen te laten draaien", legt Lodewijks uit.   

Het is ook veiliger

Niet alleen de kosten spelen mee, ook veiligheid speelt een grote rol. "Sowieso zit veiligheid daar voor iets tussen, want de software op de oudere toestellen krijgt geen updates meer en dan kan de bank die veiligheid niet meer aanbieden", zegt Lodewijks. 

Dat bevestigt ook cybersecurity expert Cédric Van Loon. "Banken gebruiken constant nieuwe veiligheidsmaatregelen en soms ook nieuwe functionaliteiten die alleen in de nieuwste software aanwezig zijn. Oudere toestellen kunnen met andere woorden die nieuwe, veiligere apps gewoon niet laten draaien."

Van Loon stelt ook vast dat het probleem zich vaker stelt bij tablets dan bij smartphones. "Omdat een tablet vaak veel langer wordt gebruikt. Smartphones worden sneller ingewisseld omdat die sneller stuk gaan na bijvoorbeeld een val."  

Een update van de software zorgt ervoor dat sommige bankapps enkel nog werken op recentere toestellen

Cédric Van Loon, IT-specialist bij ITdaily

Een oplossing: doe je bankzaken via de website van de bank

Cédric heeft wel een simpele oplossing om alsnog digitaal te kunnen bankieren. "Je hebt altijd nog de mogelijkheid om naar de website van de bank te surfen. Je gebruikt dan niet de app, maar je bankiert via de site."

Regel je toch liever je bankzaken met een app, maar wil of kan je niet meteen een nieuw toestel kopen? "Dan kan je ervoor opteren om een tweedehandstoestel te kopen. Producenten van smartphones verkopen vaak oudere modellen tegen een heel interessante prijs, maar deze toestellen zullen ook weer sneller gedateerd zijn. Controleer daarom zeker het besturingssysteem van die smartphone. Die moet natuurlijk jouw bankapp kunnen doen draaien."

Software van je toestel nakijken

Wist je dat je met een eenvoudige zoekopdracht in Google makkelijk kan opzoeken hoe vaak een tablet nog software-updates kan krijgen? "Tik in Google de versie van jouw tablet of smartphone in en voeg aan je zoekopdracht de woorden "hoeveel jaar software-updates" toe. Je zal wel merken dat hoe bekender het merk en hoe duurder het toestel is, hoe langer de termijn zal zijn."

Dit geldt ook voor Android-smartphones. "Bij iOS en iPadOS is dat anders. Daar kan je nu zien welke tablets en smartphones na de recente grote update uit de boot zijn gevallen. Is jouw toestel een jaartje recenter, dan weet je met 95 procent zekerheid dat het vanaf volgend jaar niet meer wordt geüpdatet."

"Na de laatste update kan je gemiddeld 2 tot 3 jaar hopen dat alles nog ondersteund blijft door de app-bouwers. Stap voor stap ga je merken dat de app je oude besturingssysteem niet meer ondersteunt, dan is het tijd voor een nieuw toestel."

Let daarom heel goed op bij de aankoop van een ouder Apple- en Android-toestel. "Een scherpe promo of een mooie deal op een refurbished toestel kan aantrekkelijk lijken, maar kan soms ook een vergiftigd geschenk zijn", besluit IT-specialist Cédric Van Loon.

Meest gelezen