Kerstboom voor Grote Markt in Brussel komt dit jaar uit tuin van... Maria en Jozef uit Lier

In Lier wordt vandaag de kerstboom gekapt die tijdens de kerstperiode op de Grote Markt van Brussel zal schitteren. De boom is ongeveer 22 meter hoog en komt uit de tuin van Maria en haar overleden echtgenoot Jozef. Pierre Demesmaeker van boomkwekerij Inter-arbo helpt om de boom te kappen en dat wordt een spannende operatie vertelt hij aan Radio2-reporter Margaux van de Regio. "De boom weegt 9 ton en moet over het huis getild worden."

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Vanaf morgenvroeg kan je op de Grote Markt van Brussel opnieuw de kerstboom bewonderen. Dit jaar komt die uit de tuin van Maria en haar overleden man Jozef uit Lier. "Ze worden Marie en Jos genoemd, maar op hun paspoort staat Maria en Jozef. Kerstiger gaat het niet worden", zegt Pierre Demesmaeker van Inter-Arbo. Het boomkweekbedrijf leidt de gigantische kerstboomoperatie in goede banen.

De Nordmannspar staat al meer dan 50 jaar in de Lierse tuin. "Hij is begin de jaren 70 aangeplant. Toen was hij nog zo klein dat je er kon overstappen. Nu is hij tussen de 20 à 22 meter hoog", zegt Pierre. "Hij is perfect en mooi vol langs alle kanten. Ik durf zeggen dat het één van de mooiste bomen van Europa is."

BEKIJK - "Deze prachtige boom kan nog een paar weken de grote vedette zijn op de Grote Markt"

Videospeler inladen...

Grote operatie

De kerstboom uit de tuin krijgen, is geen makkelijke opdracht. "Hij weegt vermoedelijk 9 ton", zegt Pierre. "Dat is best wel spannend, want het is millimeterwerk. We hebben ook wat pech met de telescoopkraan die de boom over het huis moet tillen. De kraan zakt weg door de drassige ondergrond."

Eens de boom gekapt is, volgt het transport naar Brussel. "Morgenvroeg om zes uur begint de plaatsing op de Grote Markt. Bij het krieken van de dag kan je hem al zien schitteren."

Kerstboomspotter

Het is Pierre zelf die de kerstboom in Lier ontdekte. "Ik doorkruis ons land op zoek naar grote, potentiële bomen die kunnen dienen als kerstboom in steden of gemeenten", zegt Pierre. "De meeste komen uit een groot, privaat domein. Maar ook bomen uit de tuin van een particulier maken kans. Ik heb een paar jaar geleden aangebeld bij Maria, mijn waardering uitgesproken voor haar boom en gevraagd of hij op de Grote Markt een plaatsje mag krijgen. Dit jaar was het zover."

Dat zulke bomen een glansrol krijgen, vindt Pierre heel fijn. "In de meeste gevallen willen bewoners zo'n grote boom weg. Ze nemen licht weg voor hun zonnepanelen, bezorgen de buren last of zijn een gevaar bij storm. Ik ben blij dat ik ze nog een kans kan geven als de grote vedette op een markt tijdens de kerstperiode."

Meest gelezen