Justitie

Tot vijf jaar cel geëist voor ‘preppers’

Yannick V. (beeld dat hij zelf op Instagram plaatste).© rr

De aanklager heeft straffen tot vijf jaar gevorderd op het proces tegen vijf ‘preppers’ die zich voorbereidden op het einde van de wereld.

Yannick V. had de hoofdbeklaagde moeten zijn op het proces maar hij werd op 28 september 2022 doodgeschoten bij een politie-inval. Zijn moeder, vader en zus waren vanochtend aanwezig op het proces en vroegen aan de rechtbank de honderden vergunde wapens van hun zoon vrij te geven. Het onderzoek naar de dood van Yannick V. loopt nog.

De federaal procureur vroeg aan de rechtbank om de andere beklaagden te veroordelen tot celstraffen tot vijf jaar. Voor Igor G., die terechtstaat wegens de voorbereiding van een terroristische aanslag maar ook voor aanzetten tot discriminatie, eiste de procureur vijf jaar cel.

Voor Marc D. en Paul O., die ook terechtstonden voor inbreuken op de terrorismewet, eiste de aanklager respectievelijk vier jaar effectief en drie jaar met uitstel. Twee andere beklaagden die zich alleen moesten verantwoorden voor wapenbezit, hoorden straffen met uitstel tegen zich eisen.

De advocaten van de beklaagden komen later op de dag aan het woord.

(me)