Jan Jambon sluit regeren met Vlaams Belang niet uit: “Tom van Grieken was nog bevriend met mijn zoon”

Vlaams Belang staat er op enkele maanden voor de nationale en regionale verkiezingen goed voor in de peilingen, maar wil ze voor het eerst mee regeren dan zal de partij wellicht afhankelijk zijn van N-VA. Die partij lijkt niet a priori ‘nee’ te zeggen tegen regeringsdeelname van de extreemrechtse partij. “Wij zijn geen aanhangers van het cordon sanitaire, maar ze moeten wel aantonen dat ze verantwoordelijkheid wíllen opnemen”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon dinsdagavond in ‘De Tafel van Gert’.

joro

Jambon stelt er zich vragen bij of Vlaams Belang wel degelijk in het bad durft springen. “Oppositie voeren is best vervelend. Je kan niks reageren (hij bedoelt ‘regeren’, red.), maar je blijft wel maagdelijk. Je moet geen beslissingen nemen en dat is best comfortabel naar electoraal gewin toe”, aldus Jambon.

De uitspraken van Jambon liggen in lijn met wat N-VA-voorzitter Bart De Wever al eerder verklaarde. “Als Vlaams Belang zijn shit opkuist, waarom niet?”, aldus De Wever in mei van dit jaar in De Zondag. “Maar zolang die partij extremisten duldt die voortdurend anderen beledigen en onder de gordel aanvallen, zet ze zichzelf buitenspel. De dag dat zij een geloofwaardig traject opzet om daarmee te stoppen, kan ze wat mij betreft mee besturen”, voegde hij er aan toe.

Over welke ‘figuren’ bij Vlaams Belang het dan gaat die N-VA niet tolereert en of Tom Van Grieken zelf daar toe behoort, wilde presentator Gert Verhulst weten. “Ik ken Van Grieken redelijk goed”, antwoordde Jambon. “Ik denk zelfs dat hij bevriend was met een van mijn zonen in zijn studententijd”, aldus Jambon die aangeeft niets tegen de figuur van de partijvoorzitter te hebben. “De vraag is of zijn partij verantwoordelijkheid wil nemen, welke dingen ze op tafel leggen en met welke personen ze afkomen.”

“Dat zijn dus nog heel veel vragen en als de tijd zich stelt, zullen ze opgelost worden”, zo blijft de minister-president nog wat in het ongewisse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer