© picture alliance via Getty Image

Concentratie broeikasgassen in atmosfeer op recordhoogte in 2022, waarschuwt VN

De concentratie broeikasgassen in de atmosfeer is in 2022 naar een nieuwe recordhoogte gestegen. Voor koolstofdioxide (CO2) werd vorig jaar zelfs een belangrijk punt bereikt: de concentratie lag voor het eerst 50 procent boven het pre-industriële niveau, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN woensdag in Genève. Ook voor de  broeikasgassen methaan (CH4) en distikstofoxide (N2O) werden vorig jaar recordniveaus bereikt.

lto
Bron: BELGA

“Ondanks tientallen jaren van waarschuwingen vanuit de wetenschappelijke gemeenschap, ondanks duizenden pagina’s aan rapporten en tientallen klimaatconferenties, gaan we nog steeds de verkeerde richting uit”, waarschuwt WMO-topman Petteri Taalas.

De CO2-concentratie in de atmosfeer lag vorig jaar op 417,9 ppm (delen per miljoen), een stijging van 2,2 ppm ten opzichte van 2021. De toename is in 2022 wel enigszins afgevlakt in vergelijking met de gemiddelde stijging van de voorbije tien jaar, maar dat is volgens de WMO waarschijnlijk te verklaren door natuurlijke schommelingen. De nieuwe emissies als gevolg van de industriële activiteiten blijven namelijk stijgen. Bovendien heeft CO2 een lange levensduur, waardoor het effect daarvan nog tientallen jaren zal aanhouden.

Het is volgens de WMO drie miljoen tot vijf miljoen jaar geleden dat de CO2-concentraties zo hoog lagen. De gemiddelde temperatuur lag toen twee tot drie graden hoger en de zeespiegel stond zelfs tien tot twintig meter hoger.

“Het huidige niveau van broeikasgassen zet ons op een pad dat tegen het einde van de eeuw zal leiden tot een temperatuurstijging die ver boven de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs zal liggen”, zegt Taalas. “Dat betekent meer extreem weer, zoals intense hitte, regenval en smeltend ijs.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer