Opnieuw meer VUB-studenten vragen om financiële hulp

© belga

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) merkt dat de vraag naar financiële ondersteuning onder studenten toeneemt door de stijgende studiekosten. De bestaande toelage blijkt voor vele studenten ontoereikend.

belga

De stijging werd ingezet in 2018, vanaf dan steeg het aantal contactnames bij de dienst Studentenstatuut & Studiefinanciering van de Vrije Universiteit Brussel. In 2021-2022 ging het om een stijging van 16 procent, in 2022-2023 om een stijging van 7 procent.

‘De percentages lijken op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair, maar in werkelijkheid liggen de cijfers nog hoger omdat de aanvraagprocedures de laatste jaren werden geautomatiseerd’, zegt Nadine Engels, vicerector Onderwijs en Studentenzaken van de VUB. ‘Medewerkers merken signalen op van VUB-studenten dat ze het steeds moeilijker hebben om de stijgende studiekosten te dragen, van inschrijvingsgelden en studieboeken tot de huurprijs voor een studentenkamer.’

Onvoldoende studietoelage

Dat is niet alleen een gevolg van de gestegen inflatie en de energiecrisis, maar ook van een onvoldoende stijging van de studietoelagen van de Vlaamse overheid in vergelijking met de stijging van de studiekosten, zo duidt VUB. ‘Financiële, materiële, sociale of psychologische zorgen kunnen zwaar wegen op het mentaal welzijn van studenten en bijgevolg hun studieresultaten. Het is onze taak als universiteit om studenten gelijke onderwijskansen te waarborgen’, zegt Engels.

De VUB neemt al heel wat maatregelen om studenten op weg te helpen, zoals een huurtoelage om de stijgende huurprijzen op te vangen, een renteloze studielening op korte of lange termijn of een voorschot op diezelfde studietoelage. Studenten die in nood verkeren kunnen gebruikmaken van het Caroline Pauwels Noodfonds.

‘Als studenten het moeilijk hebben, dan volstaan talent, inzet en toewijding soms niet om een diploma te behalen. Om iedereen gelijke onderwijskansen te bieden, blijven we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door studenten in nood hulp op maat te bieden’, aldus VUB-rector Jan Danckaert.