Artistieke impressie van exoplaneet WASP-107b en zijn moederster.
Volledig scherm
Artistieke impressie van exoplaneet WASP-107b en zijn moederster. © LUCA School of Arts, Université Paris Cité, SRON, KU Leuven, ESA, NASA

Belgische wetenschappers ontdekken waterdamp, zwaveldioxide én zandwolken op exoplaneet: “We kijken nu anders naar evolutie van planeten”

Een team van Europese astronomen, geleid door onderzoekers van de KU Leuven, heeft recent de nabijgelegen exoplaneet WASP-107b bestudeerd. Met de James Webb Space Telescope ruimtetelescoop konden ze diep in de ijle atmosfeer van de exoplaneet kijken. Daar ontdekten ze niet alleen waterdamp en zwaveldioxide, maar zelfs silicium (zand)wolken. De resultaten van de studie verschenen vandaag in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

7 reacties

  • Christine Laevers

    6 maanden geleden
    Ik snap er niet veel van, maar het boeit me, vooral die James Webb Space Telescope die nog steeds data doorstuurt. Een zeer lange termijn visie is op zich ook niet verkeerd. Is onze moegetergde planeet uniek of niet ?
  • Wesley Kenis

    6 maanden geleden
    Fantistisch toch om te zien dat daarvoor etterlijke miljarden besteed worden terwijl zoiets als "goedkope medicatie voor iedereen" een taboe moet blijven...en dan willen wij de "beschaving" gaan brengen op andere planeten????
  • Ives Ameel

    6 maanden geleden
    Interessant al dat werk maar als je ziet wat wij met onze planeet doen wat zouden we dan gaan uitspoken op andere planeten ook om zeep helpen?
  • Louis Momme

    6 maanden geleden
    Veel uitleg waar ik geen bal van snap.
  • Eric De Vrij

    6 maanden geleden
    Fantastisch toch. Proficiat aan de wetenschap.