© BELGA

Parket legt Conner Rousseau maatregelen op na racisme-incident: Vooruit-voorzitter moet Dossinkazerne bezoeken

Het onderzoek naar het incident waarbij Conner Rousseau zich mogelijk racistisch heeft uitgelaten tegenover de Romagemeenschap, is afgerond. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. De Vooruit-voorzitter zelf maakt bekend dat hij op bezoek moet in de Dossinkazerne en therapie zal volgen.

mts

“Het parket besliste om een procedure bemiddeling en maatregelen op te starten overeenkomstig artikel 216 ter Wetboek van Strafvordering”, schrijft het parket in een mededeling over het afgeronde onderzoek naar het incident van 2 september waarbij Conner Rousseau zich mogelijk racistisch had uitgelaten tegenover de Romagemeenschap in Sint-Niklaas.

Het parket communiceert “om privacyredenen” niet over de precieze maatregelen, maar Rousseau zelf doet dat wél in een schriftelijk reactie aan onze redactie. “Ik heb de beslissing van het parket vernomen. Ik erken mijn fout en zal de maatregelen nauwgezet uitvoeren. Ik zal de bemiddeling met de Romagemeenschap, die ik al heb opgestart, verderzetten”, aldus Rousseau. “Daarnaast moet ik ook een bezoek brengen aan de Dossinkazerne en zal ik sessies volgen bij een therapeut over de impact van woorden en taalgebruik. Een justitie-assistente zal een jaar lang toezicht houden op de correcte uitvoering van die maatregelen.”

Publicatieverbod

Het parket Oost-Vlaanderen bevestigde op 21 september dat er een onderzoek werd gevoerd naar uitspraken van Rousseau tegenover agenten in het café ’t Hemelrijk in Sint-Niklaas in de nacht van 1 op 2 september. DPG Media had een artikel en een reportage voorbereid met passages uit het proces-verbaal dat tegen Rousseau werd opgesteld, maar de Vooruit-voorzitter verkreeg op 28 september van de rechter in kort geding een publicatieverbod.

Rousseau wilde eerst kennis hebben van het bewuste proces-verbaal en kreeg inzage tijdens een verhoor bij de federale gerechtelijke politie in Gent op 5 oktober. Hij kon ook de beelden van de bodycam van de lokale politie bekijken en bood op een persconferentie later die dag zijn excuses aan.

De federale gerechtelijke politie rondde intussen het onderzoek naar de uitspraken af, waardoor het parket Oost-Vlaanderen moest oordelen of er voldoende elementen waren om de zaak voor de rechtbank te brengen. Rousseau verklaarde op de persconferentie dat hij het niet logisch zou vinden moest hij vervolgd worden voor de uitspraken. “Er is een intentioneel aspect nodig. Je moet iemand willen kwetsen. Daar is bij mij geen sprake van. Wie mijn voorgeschiedenis, mijn vrijwilligerswerk en mijn standpunten kent, weet dat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer