Themabeeld.© luc daelemans

Hasselaar (52) krijgt 15 maanden cel voor verspreiding beelden seksueel misbruik minderjarigen

Hasselt -

Een 52-jarige man uit Hasselt is veroordeeld tot 15 maanden celstraf en 4.000 euro boete voor het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen.

gn
Bron: BELGA

De man had een voorkeur voor meisjes tussen 15 en 18 jaar oud en zag het als een geaardheid en een verslaving, waar hij moeilijk van af geraakte. Hij was in 2017 en 2019 al voor gelijkaardige feiten met justitie in aanraking gekomen, maar was naar eigen zeggen hervallen door zijn alcoholgebruik. Stress en alcohol zouden hem triggeren. De rechtbank heeft hem voor vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

De vijftiger kreeg uitstel onder probatievoorwaarden voor de celstraf en voor de helft van de boete. Hij moet zich laten begeleiden voor zijn seksuele problematiek en voor zijn alcoholprobleem. Hij excuseerde zich uitgebreid tegenover zijn echtgenote en twee kinderen, maar de strafrechter wees hem er meteen op dat achter de beelden van seksueel misbruik van kinderen ook leed schuil gaat, namelijk het misbruik van de jonge slachtoffers zelf waarvan de beelden gemaakt worden. 

Medio december 2020 bleek hij via de sociaalnetwerksite MeWe beelden te hebben verspreid. Onderzoek naar het IP-adres leidde de speurders naar de man. Op 27 januari 2022 volgde er weer een huiszoeking bij de man, waarbij twee gsm’s in beslag werden genomen. Daarop werden bezwarende elementen gevonden. Hij kreeg die via Telegram binnen. Hij zag die beelden van seksueel misbruik met minderjarigen als een fantasiewereld. Het parket voegde er wel aan toe dat de man gelukkig nooit fysiek contact met minderjarigen had gehad. De openbare aanklager achtte een begeleiding noodzakelijk en wilde dat gekoppeld zien aan een celstraf van 15 maanden met probatie-uitstel.

De strafrechter wees de man erop dat het zijn allerlaatste kans zou zijn, want als hij nog een keer tegen de lamp zou lopen, zouden er een aanhouding en opsluiting in de gevangenis volgen. “Het is een dossier met verwerpelijke feiten. Deze man heeft ten volle schuldbesef. Hij is in begeleiding. Al in 2019 werd hij begeleid, maar toen de psychologische bijstand wegviel, is hij hervallen”, aldus de verdediging. De rechtbank tilde er zwaar aan dat hij deze feiten pleegde terwijl hij een traject bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) doorliep liep voor eerdere misstappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer