De trein werd woensdagmiddag getakeld.© bfr

Vrachtwagenchauffeur nog steeds kritiek na aanrijding met trein: man negeerde rood licht

Koolskamp -

Een dag na het zware treinongeval in Koolskamp is de toestand van de 54-jarige man uit Brussel die de vrachtwagen bestuurde nog steeds kritiek. Uit het onderzoek van het parket blijkt dat de man het rode licht negeerde en zo op de sporen strandde. De zwaar beschadigde trein werd inmiddels getakeld. De herstellingswerken aan de treinverbinding kunnen daardoor vroeger dan verwacht starten.

Bert Feys

Een 54-jarige vrachtwagenchauffeur uit Brussel negeerde dinsdag kort voor de middag het rode licht aan de overweg in de Oude Heirweg in Koolskamp. “Vervolgens kwamen de slagbomen op de vrachtwagen terecht”, luidt het bij het parket. Terwijl de trein tussen Lichtervelde en Deinze naderde, kwam de vrachtwagen vast te zitten. De chauffeur bleef in zijn cabine zitten.

Enkele seconden later kwam het tot een zware aanrijding tussen de trein en de vrachtwagen. De brokstukken vlogen in het rond en de cabine van de vrachtwagen kwam los van de trekker en de oplegger. De hulpdiensten snelden ter plaatse. (Lees verder onder de foto)

Alle onderdelen van de vrachtwagen werden intussen van de sporen verwijderd.© Stefaan Beel

De 54-jarige vrachtwagenchauffeur kreeg ter plaatse de eerste zorgen toegediend en werd in kritieke toestand overgebracht naar AZ Delta in Roeselare. “Zijn toestand is stabiel, maar nog steeds kritiek”, luidt het bij het parket.

Trein getakeld

Door het ongeval ligt het treinverkeer tussen Lichtervelde en Deinze stil. “Sinds 5 uur woensdagochtend is al het materiaal en de beschadigde vrachtwagen uit de sporen verwijderd. Deze bergingswerken gebeurden in heel slechte weersomstandigheden door een takeldienst, spoorpersoneel en met hulp van de brandweer”, schets Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit de omstandigheden.

De zwaar beschadigde trein werd inmiddels ook weggesleept. Dat gebeurde in twee delen. Het minst beschadigde gedeelte werd eerst met een locomotief afgevoerd richting Lichtervelde. Woensdagmiddag werd ook het voorste, zwaarbeschadigde treinstel getakeld. “Nu kunnen we volop starten aan de nodige herstellingswerken aan het spoorinfrastructuur. Hoe lang die zullen duren is nog niet duidelijk”, aldus Petit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer