Archieffoto

Nieuw actieplan tegen drugscriminaliteit in Mechelen: "Focus op jongeren en draaiboek voor buurten" 

De stad Mechelen heeft een plan voorgesteld om georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken. Ze zullen zich onder andere focussen op jongeren, om ze op het rechte pad houden en ze stellen een Quick Response Team aan. Dat interventieteam zal als eerste in Vlaanderen een draaiboek ontwikkelen dat beschrijft hoe de verschillende overheidsdiensten efficiënt moeten reageren na een aanslag vanuit het drugsmilieu. 

Na vier aanslagen door drugscriminelen in maart, is de stad Mechelen begonnen aan een nieuwe aanpak tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat deden ze in samenwerking met de procureur des Konings, de nationale drugscommissaris Ine Van Wymersch en de politie. "We willen een vuist maken tegen georganiseerde misdaad en een voorbeeld vormen voor de rest van Vlaanderen”, zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD).

Het plan bestaat uit drie pijlers: jongeren uit het milieu houden, vermijden dat drugscriminelen zich in de economie kunnen nestelen en een snel interventieteam aanstellen dat kan reageren als er een aanslag gebeurt.

Jongeren op het rechte pad houden

De stad wil voorkomen dat jongeren in de georganiseerde misdaad terechtkomen. "Dat zullen we in de eerste plaats doen door informatiesessies te organiseren voor leerkrachten en jeugdwerkers", aldus Somers. "We zullen ook jongeren die al in de greep zitten van drugscriminelen terug op het rechte pad sturen."

Uit de economie houden

De stad wil ook voorkomen dat drugscriminelen commerciële panden kunnen kopen. "Ze gebruiken vaak winkels om geld wit te wassen of om te dealen. Dat willen we niet meer enkel strafrechtelijk bestraffen, we willen het ook voorkomen door bestuurlijke mechanismes in te bouwen." Ze zullen het criminelen ook moeilijker maken om handelsvergunningen te verkrijgen.

Quick Response Team

Ten derde zal een Quick Response Team in de toekomst onmiddellijk ter plaatse gaan wanneer een aanslag gebeurt. "Zij kunnen de buurt bijstaan, het veiligeidsgevoel terugbrengen en mensen helpen die schade hebben", verduidelijkt Somers. 

Dat interventieteam zal bovendien een sociaal nood- en interventieplan, een soort draaiboek, opstellen dat beschrijft hoe de verschillende overheidsdiensten moeten reageren na een aanslag door de georganiseerde misdaad. "Zo'n plan hebben we nu al voor grote branden of wateroverlast bijvoorbeeld."

"Ons sociaal nood- en interventieplan is het eerste draaiboek voor aanslagen uit het drugsmilieu in Vlaanderen en ik ben ervan overtuigd dat we dat zouden kunnen uitrollen in de rest van het gewest", besluit Somers.

Meest gelezen