© Nick King/Lansing State Journal / USA TODAY NETWORK/Sipa USA

Golf DP World Tour

Jonge Belg Matthis Besard treedt in voetsporen van Thomas Pieters en pakt DP World Tour-kaart: “Misschien wel de meest zalige holes die ik ooit gespeeld heb”

De jonge West-Vlaamse golfer Matthis Besard is er na drie kwalificatietoernooien in geslaagd om een tourkaart te bemachtigen voor de prestigieuze DP World Tour in 2024. Hiermee herhaalde de 23-jarige golfspeler van Waregem Golfclub het huzarenstukje dat Thomas Pieters in 2013 al eens voordeed.

Christian Ceuterick

Hoe groot is de kans om via kwalificatietoernooien van de DP World Tour finaal een tour-kaart te bemachtigen? Heel klein. Enkel de beste golfers slagen erin om in totaal 14 ronden, ofte 252 holes, op een constant hoog niveau af te werken. Toch slaagde Matthis Besard erin. “Als klein jochie van negen jaar droomde ik hiervan en nu het is werkelijkheid geworden”, reageerde Matthis Bresard erg blij. “Het is een onbeschrijfelijk gevoel dat ik iedereen toewens.”

De eerste fase, gespeeld op de baan van Millennium Golf (Paal), overleefde Besard met een gedeelde 18de plaats. Stage two leek het op een anticlimax uit te draaien. Na vier dagen deelde hij de 19de plaats met zes andere spelers. In een play-off waar de beste vier doorstoten naar de finale, viel de 23-jarige voormalige student van de Universiteit van Illinois als vijfde juist naast de boot en leek de droom om te mogen starten op de voormalige European Tour aan diggelen te liggen. “Bij golf draait het allemaal om details. Een slag meer of minder maakt een wereld van verschil. Ik besef als geen ander dat ik zowel in stage one en two het met de hakken over de sloot gehaald heb.”

Reddingsboei

Als eerste reserve reisde Besard toch af naar het Spaanse Tarragona. Daar kreeg hij het goede nieuws te horen dat hij toch mocht starten aan de finale fase. Na te openen in 70 slagen (-2) en een 50ste plaats ging het gestaag omhoog. Met amper 36 holes achter de kiezen dook hij al met een negentiende plaats de top 20 in. Na de vier van de zes af te werken ronden verkreeg de Waregemse golfer met een zevende plaats al zekerheid over de tourkaart voor de Challenge Tour, het opstapcircuit van de DP World Tour. Bij aanvang van de slotronde telde het nummer 1553 van de wereldranglijst een buffer van vijf slagen op het nummer 25, de laatste plaats die startrecht geeft op de DP World Tour, en kon het amper nog mislopen. Finaal eindigde Besard op een gedeelde derde plaats na een bogeyloze slotronde in 65 slagen (-6) af te werken. Hij mag zich vanaf nu een DP World Tour-speler noemen en kreeg al felicitaties van Thomas Pieters, zijn Belgische voorganger.

“Pas na hole 15 op de slotdag ben ik het echt beginnen te realiseren dat ik de kaart beethad. Tijdens die drie laatste holes heb ik er met volle teugen van genoten. Het waren misschien wel de meeste zalige holes die ik ooit gespeeld heb. Dit is een eerste stap in mijn carrière. Uiteindelijk hoop ik op de Amerikaanse PGA Tour te geraken. Dat is het Mekka van de golfsport en daar wens ik ook snel te geraken”, besloot Besard die zaterdag naar de VS vliegt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer